Джамбазки: Вчера видяхме как ЕП гласува за крадене на бизнес

Българският евродепутат е решен с колегите си да отложи гласуването на второ четене на пакета „Мобилност“ за следващия мандат на ЕП

Джамбазки: Вчера видяхме как ЕП гласува за крадене на бизнес
2969 ~ 2 мин. четене

Вчера видяхме истинското озъбено лице на Брюксел, видяхме как Европейският парламент може да се използва за крадене на бизнес. Това заяви в сутрешния блок на БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки по повод вчерашното приемане на първо четене от европарламента на пакета „Мобилност“. Той заяви още, че вчера в залата на ЕП са били нарушени всички процедурни правила, включително смяна на правилата за гласуване в средата на самото гласуване.

„Видяхме лицемерието, говорят ни за равнопоставеност, а се опитват да убият бизнеса в периферията на Европейския съюз. Те казват ние ще продаваме в нашето село, а вие в нашето – не“, заяви Джамбазки.

Евродепутатът от ВМРО подчерта, че превозваческият бизнес е един от най-успешните в ЕС и в момента се вижда осъществяването на федералистката идея Германия и Франция да определят всичко в Блока.

„На всяка страна членка предложиха по нещо дребно, където я стяга чепика, за да не се противопоставя на пакета „Мобилност“. Подкупиха Гърция, която е засегната толкова, колкото нас от гласуваните промени, но дължи много пари и подкрепи измененията“, заяви Джамбазки.

Той отбеляза, че приемането на пакета „Мобилност“ противоречи и на основните принципи на ЕС за опазване на околната среда. „Представяте ли си как ще повлияе на качеството на въздуха редовното ненужно връщане на камионите до държавата им на произход“, попита риторично Джамбазки.

По думите му, ако не е било „безобразно безотговорното поведение“ на негови трима колеги (Светослав Малинов, Николай Бареков и Нежми Али – б.р), които не отидат да дойдат да гласуват в ЕП на 25 март за отхвърлянето на пакета „Мобилност“, този въпрос сега е нямало да бъде на дневен ред. Джамбазки обясни, че в понеделник Комисията по транспорт в ЕП ще заседава отново. В нея ще са нужни 25 гласа, за да бъде изпратен на второ гласуване от евродепутатите пакетът „Мобилност“. Българските евродепутати ще опитат по всякакъв начин да провалят гласуването в транспортната комисия, за да не бъде гласуван пакетът „Мобилност“ на второ четене в този мандат на ЕП, а в следващия, където се очаква новите евродепутати да го отхвърлят.

„Ще пострада малкият и среден бизнес. Много от превозвачите не знаят дали утре ще работи бизнеса им“, коментира по темата и Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи. „Абсолютна демагогия е да говорим за подобряване на условията на труд в сектор, в който има дефицит на кадри – в момента всеки тираджия може да работи за компания в която и да е страна членка на ЕС“, добави той.

Рашков призова държавата да изрази още по ясна позиция по темата и да я защитава при всеки възможен случай, като например гласуванията, свързани с излизането на Великобритания от ЕС.

Коментари: 0