Джонсън обяви, че пикът на заразата е преминал

Той обеща следващата седмица да представи мерки за излизане на страната от икономическата блокада

Джонсън обяви, че пикът на заразата е преминал

Снимка: БТА

15230 ~ 2 мин. четене
Великобритания официално е преминала пика на заразата от коронавирус, заяви премиерът Борис Джонсън днес, предава CNBC.

„Днес мога да потвърдя за първи път, че сме минали през пика на тази болест“, каза Джонсън при първото си появяване на ежедневния брифинг на правителството след връщането си на работа след лечението си от Covid-19.

„Подминаваме върха и сме на склона надолу“, заяви той.

Джонсън обаче не посочи пътна карта за премахване на ограниченията на обществения живот, което постепенно правят и други страни в Европа.

"Ще кажем много повече през следващата седмица и през следващите седмици за това как и кога предлагаме да отключим различните части на британската икономика", каза Джонсън.

Великобритания е в режим на блокиране вече почти шест седмици, като в цялата страна има затворени магазини. Имаше призиви правителството да изготви стратегия за излизане от блокадата, за да смекчи щетите, които ограниченията нанесоха на икономиката.

„Мисля, че икономиката ще отскочи силно“, настоя Джонсън. „Мисля, че това правителство ще иска да насърчи това отскачане по всякакъв начин.“

На брифинга днес беше представена и видеоо презентация, в която се обяснява, че така нареченият „коефициент R“ е паднал под 1. Коефициентът R се използва от епидемиолози и правителства за определяне на броя на вторичните инфекции, генерирани от един заразен индивид.

Целта е да се даде информация на експертите за степента, в която болестта се разпространява или възпроизвежда сред населението. Колкото по-висока е скоростта на R, толкова по-висок е рискът вирусът да се разпространи експоненциално.

Джонсън едва наскоро се върна на работа, след като сам се възстанови от Covid-19. Правителството му е подложено на сериозна критика за начина, по който реагира на здравната криза, като някои критици твърдят, че не е успяло да разпредели адекватно личните предпазни средства и да извърши мащабни тестове.

Здравният министър Мат Ханкок си постави амбициозна цел да постигне 100 000 теста за коронавирус до края на април, но до вторник бяха направени само 52 000 теста. Изглежда обаче, Великобритания е много по-близо до тази цел, като 81 611 души са били тествани до сряда.

Смъртните случаи в страната в момента възлизат на 26 711, каза Джонсън в ежедневния брифинг, което е увеличение с 674 спрямо предходния ден. Повече от 171 000 души са дали положителни тестове за болестта.
Подкрепи Economic.bg