Джонсън ще разхлабва мерките на карантината „много ограничено“

Не бива да се подложат на риск положените досега усилия, смята британският премиер

Джонсън ще разхлабва мерките на карантината „много ограничено“

Снимка: БТА

10925 ~ 2 мин. четене

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви много ограничено разхлабване на карантинните мерки заради коронавируса от другата седмица, възприемайки много предпазлив подход с цел да се предотврати втори пик на заразата, който още повече да влоши състоянието на икономиката, предаде Ройтерс.

Планирано е Джонсън да обяви следващите крачки на Великобритания в битката с коронавируса в неделя, след като министрите направят преглед на досегашните мерки, които почти изцяло блокираха икономиката и оставиха милиони хора у дома.

На среща с главните министри от кабинета британският премиер каза, че страната ще продължи "с максимална предпазливост" и ще се ръководи от науката и фактите, когато решава дали може да облекчи някои от строгите мерки за социално дистанциране. "Всяко разхлабване ще бъде много ограничено", уточни той пред репортери.

"Намираме се в много критичен момент от борбата срещу вируса и няма да направим нищо, което да изложи на риск положените досега усилия и жертви на британското общество", подчерта Джонсън.

Британските министри се опасяват, че бързо смекчаване на карантината може да доведе до втори пик на заразата, който да изтощи болниците и да принуди правителството да затвори икономиката за втори път.

Премиерът консерватор осведоми лидерите на опозицията за последното развитие на ситуацията.
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър заяви, че е необходим национален консенсус за следващите стъпки в битката срещу вируса. Негов говорител каза, че Стармър е изложил седем принципа, от които според него правителството трябва да изхожда, планирайки следващата фаза, включително безопасността на работните места и тяхното запазване.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън заяви, че единствената промяна в карантината от тези, които се споменават в медиите и която тя би могла да приеме, е да се разреши на хората да спортуват веднъж дневно.

"Няма да приема натиск за преждевременно вдигане на ограниченията, преди да съм достатъчно уверена, че това не крие риск от нов ръст на заболеваемостта от коронавируса", подчерта тя, цитирана от Ройтерс.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат правомощия да решават самостоятелно извън това, което правителството в Уестминстър реши за блокирането - и може да премахне ограниченията с различна скорост.

От "Даунинг стрийт" обаче казаха, че премиерът иска да запази "четиринационалния подход" към коронавирусните мерки, като добяват, че "единствените обстоятелства, при които трябва да има разминаване, са когато има доказателства, които го подкрепят".


Подкрепи Economic.bg