Един от брюкселските атентатори работел за британското разузнаване

Заради неговите сведения са предотвратени атентати и са заловени джихадисти

Един от брюкселските атентатори работел за британското разузнаване
188 ~ 2 мин. четене

Мохамед Абрини, прочул се като „мъжът с шапката“ от кадрите, заснети мигове преди атентата на летището в Брюксел на 22 март, е бил топ информатор на британското контраразузнаване. Това съобщават белгийски медии, като цитират данни от британската преса.

Отбелязва се, че нарицателното „топ информатор“ на професионалния жаргон на разузнавателната общност означава някой, който дава сведения за голяма група заподозрени тежки престъпници. Според медиите Абрини, който не взриви носената от него бомба на летището и остана единственият оцелял терорист от атентата на аерогарата, би могъл да получи закрила от британската програма за защита на свидетели и смяна на самоличността. Твърди се, че заради неговите сведения са били предотвратени атентати и са били разкрити джихадисти.

Допълва се, че британското контраразузнаване е продължило да получава информация от него и след ареста му в Брюксел, като е предавало въпросите си на белгийските служби. Ако тези сведения са верни, Абрини би бил първият топ информатор срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, посочват медиите.

Преди дни белгийски съд реши Абрини да бъде предаден на Франция, защото там е разследван като съучастник на терористите, ударили Париж през ноември миналата година. Все още Абрини се намира в най-охранявания белгийски затвор в Брюж и се очаква да бъде екстрадиран всеки момент.

В други информации се съобщава, че Белгия възнамерява да утежни наказанията за изнасяне на професионална тайна, защото покрай разследването на атентатите в Брюксел в медиите е била рязпространявана информация, която самите служби още не са знаели.

В някои случаи е бил застрашен животът на оперативни работници, твърди министърът на правосъдието Кун Генс. По неговите думи промяната на наказанията не би засегнала работата на журналистите, доколкото те ще запазят правото на тайна на източника. 

Министърът намеква, че има журналисти, за които този статут е прикритие за шпионаж и те ще пострадат. По неговите думи законът защитава професионалната тайна в работата на лекари, адвокати и магистрати, и ще бъде прилаган, когато някой от тези съсловия наруши правилата. 

Коментари: 0