Един от символите на Сан Франциско е обявен за продажба

Досега небостъргачът е притежание на корпорацията Transamerica

Един от символите на Сан Франциско е обявен за продажба

Снимка: Pixabay

За първи път една от най-емблематичните сгради в Сан Франциско е обявена за продажба. 

Небостъргачът Transatlantic Pyramid (Трансатлантическата пирамида) в триъгълна форма, който е един от символите на града, търси нов собственик срещу 600 милиона долара. Настоящият собственик - корпорацията Transamerica, го притежава още от изграждането му.

Проектирана от американския архитект Уилям Перейра, 48-етажната сграда в бруталистки стил се издига на височина 853 фута. От създаването й през 1972 г. до 2018 г. тя беше най-високата сграда в Сан Франциско, но оттогава бе надмината от новопостроената кула на Salesforce. 

Когато е построена за първи път, Пирамидата Трансамерика е била осмивана заради неправилната си форма, но през десетилетия тя се е превърнала в една от най-емблематичните сгради на Златния град и определяща форма в силуета на града. Нейната конусна пирамидална форма била направена по предложение на тогавашния изпълнителен директор на Transamerica Джон Бекет, който избира форма, която би позволила колкото се може повече светлина да се отразява в улиците отдолу. 

По онова време отговарящият за планирането на града нарича сградата „нехуманно творение“, докато критикът по архитектура във в. „Вашингтон пост“ я определя като "второкласна".

Но десетилетия по-късно местният вестник SFGate ще продължи да пише, че „с всяка изминала година целостта на дизайна на Перейра става все по-завладяваща. Това е силна архитектурна визия, изпълнена с простота и грижа“.

"В момента Сан Франциско има много силен пазар на офис имоти", казва главният административен директор на Transamerica, Джей Орланди, в изявление за намерението на компанията да пусне емблематичната сграда на пазара. В допълнение към пирамидата в сделката са включени и две допълнителни сгради на Sansome Street . 

Миналата година компанията се опита да продаде само част от сградата, но когато никой не прояви интерес,беше взето решение да се пусне целия имот.
Коментари: 0