Единствената жена, изобразена на доларова банкнота

Американската валута е колкото разпознаваема по целия свят, но също толкова изключителна и непозната

Единствената жена, изобразена на доларова банкнота
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

"Цар долар". Така наричат американската валута. И има защо. Някъде преди около 100 години той детронира британската лира, която тогава загърбва златния стандарт и така губи доверието на търговците, които дотогава я използват по целия свят, особено в рамките на тогавашната Британска империя. В края на Втората световна война доларът също е отвързан от златото, но въпреки това и до ден днешен той остава резервната валута на света - т.е. почти навсякъде по света американските пари ще ви свършат работа.

Но освен покупателната си сила, доларът има още две отличителни черти - зелен е и на всички банкноти стои ликът на някой американски президент. Или пък не? Всъщност има изключения.

Например на 100-доларовата банкнота, която е една от най-популярните и с най-висока стойност в търговската мрежа, стои ликът на Бенджамин Франклин, който никога не е бил президент на САЩ. Той се слави като виден политик, писател, учен и дори изобретател. Има основна роля в отвоюването на независимостта на щатите от Великобритания, поради което му е отредена тази "скъпа" роля.

Има обаче и още едно любопитно изключение. Някога женски лик е красял банкнотата от 1 долар. Става въпрос за  Марта Вашингтон, която е съпруга на първият президент на САЩ. Нейното лице е било изписано на лицевата страна на купюра, напечатан през 1886 г., а от 1891 г. ликът и на гърба му. За съжаление славата и била мимолетна и не след дълго върху доларовата банкнота застава мъжът ѝ.

Историята на Първата дама

Марта Вашингтон е родена през 1731 г. във Вирджиния в многодетно семейство. Сред осемте деца тя е най-голямата, но освен това има и незаконни брат и сестра. Израства в плантацията на родителите си, а когато става на 18 години сключва брак с богат плантатор, който е по-възрастен от нея с 20 години. Имат 4 деца, но след трагедия две от тях загиват. Това не е единствената трагедия сполетяла живота на Марта, на 26-годишна възраст тя остава вдовица.

Наследявайки голямо богатство, интересът върху нея се увеличава. Скоро след загубата на първия си мъж тя се среща с младия Джордж Вашингтон в Уилямсбърг и съвсем скоро се омъжва за него. По време на брака си те нямат деца, но Джордж възприема децата на Марта като свои.

Обкръжението на Марта я определят като скромна домакиня, нямаща нуждата да бъде под светлините на прожекторите и да носи титлата Първа дама.

Интересен факт е, че названието започва да се използва чак след нейната смърт. По време на управлението на Джордж Вашингтон тя не е участвала в кампаниите му, не е водила собствени инициативи или благотворителни кампании.  Дори след избирането му на церемонията по встъпване в длъжност Марта не присъства - нещо, което е недопустимо да се случи в наши дни. Днес, в 21 век, ролята на Първата дама е от изключително значение.

Марта е смятала, че нейната най-главна роля е да бъде майка и съпруга, за което е била и пример. Макар и да не присъства на политическите срещи на мъжа си, тя жертва много повече. През 1775 г. Джордж Вашингтон става главен командир на континенталната армия, което принуждава семейството да пътува често. Тя взема решението да пътува с мъжа си, за да съхрани семейството си, като взима сина си със себе си.

Годините си тя прекарва в отглеждането и на внуците си и споделянето на радостните моменти с вече порасналите си деца.

Марта Вашингтон умира две години след съпруга си, през 1802 г., като последното й желание е било да бъде погребана до него на връх Върнън.

Коментари: 0