Едва 30% от морските дарове по Черноморието са български
Те редовно се внасят от Гърция, Турция и Норвегия
Едва 30% от морските дарове по Черноморието са български. Предимно
те са внос от Гърция, Турция и Норвегия. От южните ни съседки се експортират
сафрид, ципура и лаврак, а хекът и скумрията се внасят от Норвегия. Екзотичната
риба пангасиус пък е от Виетнам. Единствено калканът е предимно български.
Вносът надвишава многократно добивът на българските рибари, съобщават от сдружението на рибарите „Черноморски изгрев“. В момента корабите ловят само барбуня и очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък добиват предимно цаца.
Това, което вадят рибарите, отива директно към заведенията по Черноморието, но не е достатъчно.
Засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лв./кг, а гюмюшът е два пъти
по-евтин, показва справка на рибните борси у нас, предаде Монитор. Харибът е на цена 4 лв., скумрията - 5,50 лв., сафридът -
6 лв., а барбунът може да се открие и по-евтино - от 3,50 до 5 лв. Акулата струва 10
лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура - 16 лв., а леферът - 18
лв.
Най-скъпия морски дар е калканът, чиято
цена е средно 28 лв./кг.