Египетската мечта за нова столица насред пустинята

От октомври е в действие първата фаза по нейното изграждане

Египетската мечта за нова столица насред  пустинята
Луксозни хотели, шикозни жилищни квартали, модерно летище, кула с височина 345 метра... Египет се надява да изуми света с новата си столица насред пустинята - един проект, който обаче далеч не предизвиква единодушно одобрение.

"Имаме една мечта", заяви Халед ел Хусейни, натоварен от властите да представи мястото на новата столица пред петнадесетина чуждестранни журналисти, дошли на официална визита, пише Азиз ел Масаси от Франс прес.

На 45 километра източно от Кайро, между пътищата за Суец и Айн Сохна, няколко камиона се движат по чисто нови шосета, прекосяващи широк пясъчен терен, който е почти празен.

На строителната площадка на бъдещата сграда на Министерския съвет работници са се захванали с изграждането на правителствения квартал, в който би трябвало накрая да обхваща президентския дворец, парламента, сградите на 32-те египетски министерства и няколко посолства.

"Работя повече от 12 часа на ден на тази измислена строителна площадка, на която никой не идва да ни види", споделя един от строителите със загорял тен и с увит около главата шал, за да се пази от слънцето.

"Искаш ли да те покажат по телевизията? Не? Ами тогава връщай се на работа!", крещи му началникът на обекта.

Обявена през 2015 г. от президента Абдел Фатах ас Сиси, новата столица официално навлезе през октомври в първата фаза на създаването си. На площ от около 170 квадратни километра, очаква се тя да стане частично функционална още през 2019 г. и постепенно в нея да се заселят над 6 милиона души.
Властите казват, че искат да отговорят по този начин на проблема с пренаселеността на Кайро, известен с безкрайните си задръствания. В египетската столица и предградията й сега живеят 18 милиона човека и се очаква през 2050 г. населението да достигне 40 милиона души, според официалните прогнози.

Поредният нов град

Сега, когато първите сгради в новата столица започват да се издигат от пясъците на пустинята, проектът обаче не успява да убеди урбанистите и инвеститорите.

С жилищни сгради с бели и сиви цветове и с островърхи тухлени покриви, първият жилищен квартал на новата столица прилича на онези квартали, с които са пълни тридесетте нови градове, построени в Египет от 60-те години на миналия век.

Вдъхновени от начина на живот в САЩ и Залива, това са крайни квартали, които много често са скъпи и лишени от практичен обществен транспорт.

Най-емблематичният сред тях е построеният през 80-те години град Шести Октомври, в който до 2027 г. би трябвало да живеят 6 милиона души.

Първоначално бе предвидено 4 милиона човека да се настанят в Ново Кайро - град, построен в началото на 21-и век източно от Кайро, според Управлението за нови градски общини. Около 1,5 милиона жители на Кайро живеят сега в Ново Кайро, където са се базирали банки и компании.

"Можем да сравним новата столица с Ново Кайро", смята Ахмед Заазаа, архитект и урбанист в изследователската група "10 Тооба", насърчаваща алтернативна градоустройствена политика. Със своите молове, които са недостижими без коли, и с пустите си улици, "това не е успех, който може да ни послужи за модел", казва експертът.

Според него вместо да отговори на действителните нужди на жителите на Кайро новата столица ще послужи за политическа пропаганда. "От времето на Насър при всяка власт се лансира идеята за нов град, замислен на въплъти надеждата, бъдещето и модерното", казва Заазаа.

Властите уверяват, че новият проект е различен. "Това ще бъде един интелигентен град, използващ модерни технологии", обещава генерал Ахмед Заки Абдин, който е начело на компанията "Административен капитал за градоустройствено развитие", която ще отговаря за управлението на новата столица.

Несигурност за инвеститорите

Министерствата на отбраната и на жилищното строителство и населените места финансират и управляват заедно проекта за новата столица, уточнява Халед ел Хусейни.

За да го доведе до успешен край, правителството за момента разчита на обичайните египетски предприемачи Името "Ораском", строителната фирма на милиардерския клан Сауири, се вижда над няколко строителни обекта.

Хишам Талаат Мостафа, магнат в областта на недвижимите имоти, току-що излязъл от затвора заради убийството на любовницата си през 2008 г., също си е купил терен с площ над 2 квадратни километра.
Освен тях само няколко компании от Залива и един китайски партньор изразиха интерес към този огромен проект, който по официални данни ще струва 45 милиарда долара в една страна в пълен икономически застой.

Китайската държавна инженерно-строителна корпорация подписа през октомври договор за 3 милиарда долара за изграждането на голям бизнес център в новата столица.

"Ние сме много оптимистично настроени що се отнася до участието на китайски фирми в новата столица", казва Хан Бин, министър-съветник в посолството на Китай в Кайро, отговарящ за търговските въпроси.

Той обаче подчертава необходимостта от политическа стабилност и благоприятна среда за чуждестранните инвеститори няколко месеца преди президентските избори, на които се очаква да се кандидатира бившият главнокомандващ египетската армия и настоящ президент. 
Коментари: 0