ЕК наложи 110 млн. евро глоба на Facebook

Компанията е представила неточна информация за придобиването на WhatsApp

ЕК наложи 110 млн. евро глоба на Facebook
532 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия наложи глоба от 110 млн. евро на социалната мрежа Facebook заради представяне на неточна и подвеждаща информация за придобиването на WhatsApp. Сделката не е развалена, но американската компания отнесе солена глоба. 

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви в свое изявление, че компаниите трябва да спазват всички аспекти на правилата на Европейския съюз за сливане. "Те имат задължението да представят точна информация", заяви комисарят по конкуренцията. 

Припомняме, че през лятото на 2014 г. Facebook обяви, че придобива WhatsApp за сумата от 22 млрд. долара. Сделката трябваше да бъде одобрена от регулаторите в страните, в които двете компании предлагат услугите си. 

През лятото на 2016 г. Facebook обяви, че WhatsApp започва да споделя информация за потребителите си със социалната мрежа. Това провокира някой регулатори на страни-членки да започнат свое разследване, а ЕК направи своя проверка, която завърши с глоба от 110 млн. евро. 

Комисията установява, че техническата възможност за обмен на тази информация е била на лице през 2014 г., когато двете компании са се сливали, но това никъде не е било упоменато и сделката е одобрена от ЕК, без да е наясно с този факт.

Социалната мрежа Facebook в последно време отнася солени глоби. Вчера стана ясно, че Франция налага глоба в размер на 150 000 евро за злоупотреба с лични данни на потребителите. Обвиненията са свързани с това, че Facebook събира всякакви данни за потребителите, включително и какви сайтове гледат, без да ги уведомява за това. Впоследствие тази информация се използва за рекламни цели. 
Подкрепи Economic.bg