Горанов: Минималната заплата остава 460 лв. въпреки решението на съда

Оставката на Валери Симеонов не е обсъждана, коментира финансовият министър

Горанов: Минималната заплата остава 460 лв. въпреки решението на съда
1360 ~ 2 мин. четене

Отмяната на постановлението за повишаване на минималната работна заплата за 2017 г. е пропуск на колегите от социалното министерство. Няма ситуация, в която да се намали минималната работна заплата. Това каза в фира на Nova финансовият министър Владислав Горанов.

Той коментира решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени правителственото постановление от края на миналата година, с което кабинетът "Борисов 2" определи минимално възнаграждение от 460 лв. за 2017 г.

По думите на Горанов е допусната процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да притиска пазара на труда“, заяви Горанов.

Горанов коментира, че ще се опитат да убедят съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лв. „Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, каза той.

Според финансовият министър в България има производства с ниска добавена стойност като шивашкия бизнес, които не могат да си позволят да плащат високи заплати. "Тук идва въпросът дали въобще трябва да има такъв вид бизнес. Не е ли време нископлатеният труд да подмине България и да продължи да се движи на изток, така както естествено се движат процесите", каза още Горанов.

Той обяви, че 20% от хората с инвалидни пенсии са с неистинска експертиза. „Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност,  стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят”, уточни Горанов.

„Още в дебатите с колегите от Обединените патриоти, имах коментар, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите, но със сигурност можем да заявим, че трябва да има реформа на експертизата на дееспособността и всичко спестено от това ще остане отново в социалната система”, коментира още Горанов.

По темата за оставката на заместник-министър Павел Тенев министърът обяви, че  няма причина да оправдава колегата си, а политическото решение за това е неговото напускане. „Няма как да се защити подобно поведение. Няма как да защитя и поведението на Валери Симеонов“, добави Горанов и допълни, че не е обсъждана оставката на вицепремиера.

Подкрепи Economic.bg