ЕК настоява за незабавен напредък по въпроса с визите за САЩ

Съединените щати все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния

ЕК настоява за незабавен напредък по въпроса с визите за САЩ
Европейската комисия иска незабавен напредък по въпроса с визовата реципрочност, тъй като САЩ все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Комисията отчете зачестилите контакти с Вашингтон по темата през последните месеци.

"Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден тласък на този процес. През последните седем месеца контактите със САЩ на политическо и техническо равнище зачестиха", коментира еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран в съобщение на ЕК.

През септември се проведе среща между ЕК, САЩ и петте засегнати държави за обсъждане на техническите въпроси по отношение на оставащите изисквания за отмяна на визовия режим. През последните две години и половина броят на случаите, в които липсва реципрочност, беше намален значително. 

За момента ЕК не обмисля да препоръча временното връщане на визовия режим за гражданите на САЩ, "тъй като това би било непродуктивно". Тази позиция може да се преразгледа в зависимост от бъдещото развитие, уточнява ЕК.

Наскоро беше постигната пълна визова реципрочност с Канада, след като страната премахна визовите изисквания за румънски и български граждани от 1 декември, отбелязва комисията. Допълва се, че вече всички граждани на ЕС пътуват без визи до Австралия, Бруней и Япония. Така САЩ остават единствената държава от списъка на страните с безвизов режим с ЕС, която изисква визи за някои граждани на Общността.

Според Димитрис Аврамопулос постигнатата пълна визова реципрочност с Канада показва, че дипломатическите усилия и трайният ангажимент дават резултат. "Заедно с петте засегнати държави от ЕС ще продължим да действаме по същия начин със САЩ. Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи", заяви той. 

През февруари следващата година (27-28) ще се проведе срещата на високопоставени служители от службите за правосъдие и вътрешни работи, а през май- срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи ЕС-САЩ. Те ще осигурят възможност за допълнително ускоряване на напредъка, се посочва в съобщението. До следващата есен ЕК ще докладва на евродепутатите и на Съвета на ЕС за развитието по въпроса. 
Коментари: 0