ЕК ни завежда дело заради лошото качество на въздуха

Проучванията сочат, че всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта все повече хора

ЕК ни завежда дело заради лошото качество на въздуха
280 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) завежда дело срещу България и Белгия в Съда на ЕС заради крайно високите равнища на прахови частици във въздуха, които представляват сериозен риск за общественото здраве, съобщиха от Комисията.

Въпреки задълженията на държавите от ЕС, свързани с гарантирането на добро качество на въздуха за населението, вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение, пише в съобщението.

Проучванията сочат, че всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от пътнотранспортните произшествия, казват от ЕК. Фините прахови частици, известни като ФПЧ10, са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт промишленост и битово отопление. Те често причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб или преждевременна смърт.

У нас, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 г. насам повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите фини прахови частици. Данните сочат, че трайно превишаване на годишните и дневните пределно допустими стойности на фините частици във всички 6 зони и агломерации.

В началото на седмицата Националния доклад за състоянието на околната среда съобщи тревожни данни за замърсения въздух у нас. Над 80%, е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици над допустимите норми. Замърсяването е два до три пъти повече в сравнение с средните нива за Европа, които са около 22-42%,  като най-замърсен въздух дишат жителите на градове Видин, Ловеч, Монтана, Плевен и Варна.Подкрепи Economic.bg