ЕК откри наказателна процедура срещу България за обществените поръчки

Страната ни не изпълнява и правилата за борба с киберпрестъпността

ЕК откри наказателна процедура срещу България за обществените поръчки
3749 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия откри процедура срещу България за нарушения в сферата на обществените поръчки. Брюксел отправи и предупреждение, че ще заведе дело в европейския съд, че страната ни не изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпността. 

Властите у нас не са приложили на време новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Новите правила предвиждат по-голяма прозрачност и изискват задължително подаване в интернет на процедурите по кандидатстване. 

От ЕК отбелязват, че това улеснява наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, пише БНР. 

България получава последно предупреждение и по друга текуща наказателна процедура. ЕС не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.н. "директива за борба с киберпрестъпността".

Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от страната ни да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. 

България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението. ЕК настоява ние и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.

Подкрепи Economic.bg