ЕК разхлабва антимонополните правила, докато трае Covid-19

Дружествата трябва сами да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорност за тази оценка

ЕК разхлабва антимонополните правила, докато трае Covid-19

Снимка: Unsplash

596 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия разрешава ограничено сътрудничество между предприятия, решили да се обединят в отговор на неотложните ситуации. Антитръстовите правила се разхлабват, докато трае заразата от Covid-19.

Идеята е, че в кризисната ситуация доставчици и дистрибутори, например, може да се наложи да си сътрудничат, така че да се гарантира своевременното и справедливо разпределяне на оскъдните продукти. Пример от последните дни е сформираният между няколко компании във Великобритания консорциум Ventilator Challenge UK за производство на допълнителни аспиратори.

ЕК вече публикува съобщение за създаване на Временна рамка, с което предоставя насоки в областта на антитръстовото законодателство, както и "писмо за ненамеса", касаещо конкретен проект за сътрудничество, чиято цел да се избегне недостигът на критични за болниците лекарства.

Целта на временните мерки е да се избегне недостигът от доставки и да се увеличи и оптимизира производството по най-ефективния начин, както и да се оптимизират доставките, по-специално за лекарствата, спешно необходими на болниците.

Същевременно обаче кризата не е причина за неспазване на антитръстовите правила чрез покачване на цените например, пише ЕК. Дружествата трябва сами да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорност за тази оценка. Евентуални грешки може да имат сериозни последици.

В Съобщението относно Временната рамка се обясняват и основните критерии, които Комисията ще следва, когато оценява тези възможни проекти за сътрудничество.

Като се има предвид извънредната ситуация, Комисията си сътрудничи с предприятия и търговски асоциации, за да им помогне да оценят законосъобразността на своите планове за сътрудничество и да въведат подходящи гаранции срещу евентуални антиконкурентни последици в по-дългосрочен план. В повечето случаи са достатъчни устните указания, които Комисията може да даде или вече дава на предприятията през последните седмици. Комисията обаче е готова също така да предостави по изключение на предприятията писмено уверение (писмо за ненамеса) по конкретни проекти за сътрудничество, които трябва да бъдат изпълнени бързо за успешното справяне с избухналата зараза с коронавируса.

В същото време Комисията подчертава, че при тези изключителни обстоятелства по-важно от всякога е предприятията и потребителите да получават закрила съгласно законодателството в областта на конкуренцията. Поради това тя ще продължи да следи отблизо и активно развитието на съответните пазари, за да уличава предприятията, които се възползват от настоящата ситуация, за да нарушат антитръстовото законодателство на ЕС.
Подкрепи Economic.bg