СТО: Световната търговия може да спадне с близо 1/3

Организацията призова пазарите да останат отворени и предвидими, за да се случи бързо възстановяване от кризата

СТО: Световната търговия може да спадне с близо 1/3

Снимка: Unsplashed

808 ~ 2 мин. четене
Световната търговска организация (СТО) прогнозира сериозен спад в международната търговия през тази година. В нов доклад СТО прогнозира свиване между 13% и 32% през 2020 г., предава Би Би Си.

В него се казва, че въздействието върху търговията вероятно ще надмине спада, причинен от финансовата криза преди малко повече от десетилетие.

Генералният директор на СТО Роберто Азеведо определи цифрите като "грозни". Той каза, че ситуацията е преди всичко здравна криза и призна, че правителствата трябва да предприемат стъпки за защита на живота на хората.

"Неизбежният спад в търговията и производството ще има болезнени последици за домакинствата и бизнеса, освен човешкото страдание, причинено от самата болест", добави той.

Сценариите

Спад от 13% в търговията със стоки е описан в доклада като сравнително оптимистичен сценарий. Той отразява рязък спад в търговията, последван от възстановяване, започващо през втората половина на 2020 г.

Това разбира се би трябвало да се основава на значителен напредък през следващите няколко месеца в достигането на ика на здравната криза.

Това очевидно не е гарантирано, така че докладът включва много по-песимистичен случай, който отразява по-стръмен първоначален спад и по-продължително и непълно възстановяване.

Докладът също така предупреждава, че „степента на несигурност е много висока и е в рамките на възможностите, както за 2020, така и за 2021 г. резултатите да са над или под тези резултати“.

В доклада се казва, че ръстът на световната търговия вече е спрял към края на миналата година. До последното тримесечие на 2019 г. търговията със стоки е била с 1% по-ниска в сравнение с година по-рано.

СТО казва, че това е резултат от "постоянното търговско напрежение", референция, която до голяма степен отразява конфронтационния подход към международната търговия, възприет от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Азеведо заяви, че търговията ще бъде важна съставка за икономическото възстановяване след кризата. Той каза, че запазването на пазарите отворени и предвидими ще бъде от решаващо значение.


Подкрепи Economic.bg