ЕК ще се заеме със сделката за ЧЕЗ, когато бъде финализирана

На този етап от сделката за ЧЕЗ е много трудно да се отговори дали държавата трябва да влиза в нея

ЕК ще се заеме със сделката за ЧЕЗ, когато бъде финализирана
588 ~ 1 мин. четене
Едва когато бъде финализирана сделката за ЧЕЗ, би могло да се каже дали нарушава Третия енергиен пакет и да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович. Той взе участие във форума "Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката - предизвикателства пред Югоизточна Европа", който се организира от Института за енергиен мениджмънт и Министерството на енергетиката като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Шефчович каза още, че на този етап от сделката за ЧЕЗ е много трудно да се отговори дали държавата трябва да влиза в нея. „Първо трябва да се види дали ще се финализира сделката“, каза той.

„Имаме информация, че всички отговорни органи в България извършват необходимите оценки и проверки”. Ние от ЕК просто искаме да знаем, че се съблюдават всички принципи и закони, които са включени в европейското законодателство“, каза още Шефчович.
Подкрепи Economic.bg