ЕК ще удари стотици компании с нова дигитална такса

Според Брюксел компаниите трябва да гледат на таксата като на цена за правене на бизнес в Европа

ЕК ще удари стотици компании с нова дигитална такса

Снимка: Unsplash

2363 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската комисия се кани до няколко седмици да предложи нов цифрова такса, приходите от която да финансират възстановяването на икономиките след пандемията. Налогът ще засегне стотици компании, повечето европейски, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Reuters. Стъпката идва на фона на усилията на Брюксел да насърчи по-екологичната и дигитална икономика.

27-те страни от Европейския съюз миналата година се споразумяха да заемат 750 милиарда евро от общ фонд за възстановяване след пандемия. Средствата трябва ще се връщат в продължение на 30 години именно чрез нови данъци, включително върху цифровата икономика и емисиите на CO2.

Вестагер приветства вчерашното споразумение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно глобалния минимален корпоративен данък. То бе подписано от 130 държави и предполага промяна на мястото на облагане на използваните от потребителите услуги, както и фиксирането на минимална данъчна ставка от 15%.

Някои от компаниите, които днес плащат много малко или никакви данъци, ще допринесат за обществата, в които правят своя бизнес“, коментира промяната Вестагер.

По думите ѝ цифровият налог има различни цели в сравнение с данъчната сделка на ОИСР. Тя поясни, че в случая става дума за такса, а не за данък – затова и обхватът е по-широк. Споразумението между 130-те държави се очаква да засегне най-големите компании, докато цифровият налог на ЕС – „много, много повече фирми“ и то предимно европейски.

„Оценявам, че за една компания това е разход“, каза тя. Според нея компаниите трябва да гледат на това като на цена за правене на бизнес в Европа. Вестагер отказа да предостави подробности относно компаниите, които ще бъдат засегнати или размера на таксата.

Повече подробности се очаква да бъдат обявени на 14 юли.

Подкрепи Economic.bg