ЕК установи двоен стандарт при една трета от храните в ЕС

Проучването е проведено в 19 държави, сред които и България

ЕК установи двоен стандарт при една трета от храните в ЕС

Снимка: Pixabay

3977 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
9% от продуктите, представени като еднакви в ЕС, са с различен състав, а други 22% от продуктите с различен състав имат сходна лицева страна на опаковката. Това показват данните от ново проучване на Европейската комисия, при което са изследвани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 държави от ЕС.

С еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание са били 23% от продуктите, а при 27 на сто разликите в състава им в различните страни от ЕС са се дължали на различна лицева страна на опаковката, показват още данните. 

От ЕК отбелязват, че при използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции, а разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството. 

"Радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток - Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав", коментира резултатите от проучването Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта. 

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви, че на европейския единен пазар не може да има двойни стандарти. " С новите закони за санкциониране на разликите в качеството на храните и засилване на правомощията на органите за защита на потребителите разполагаме с необходимите инструменти за прекратяване на тази практика. Европейските потребители ще могат да пазаруват напълно спокойни, че купуват това, което виждат", посочи тя.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg