Екатерина Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

Трябва да действаме умно и без емоции, осъзнавайки голяма отговорност относно следващия бюджет

Екатерина Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран
436 ~ 2 мин. четене
Днес Европа е изправена пред много предизвикателства и промени. В контекста на Брекзит и предстоящите избори за Европейски парламент трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която имаме по отношение на следващия бюджет на ЕС. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева при откриването на конференция на високо ниво, посветена на следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС, която се проведе днес в София в Националния дворец на културата (НДК). Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, а негов председател е министърът на финансите Владислав Горанов.„Една от целите на днешната конференция е детайлизирането на дискусията по темата за следващата многогодишна финансова рамка – да се подпомогне на Европейската комисия да изготви предложенията си“, коментира Горанов. По негови думи Европейският съюз  се намира в период на икономически подем със подобряващи се условия на пазара на труда. Според министъра с правилен и уверен подход ще се гарантира общата финансова стабилност на Съюза.

Министър Захариева подчерта, че преди да се постигне съгласие по размера на бюджета, дискусията трябва да се фокусира върху приоритетите. 

„Бюджетът е нашият инструмент за правене на политика. Страните членки трябва да решим колко амбициозни искаме да бъдем“, отбеляза Захариева.  По нейни думи е необходимо да се намери баланс между традиционните политики на Съюза и необходимия ресурс за посрещане на новите предизвикателства, особено в областта на сигурността и миграцията. 

„Гражданите на ЕС искат сигурност там, където живеят, охрана на границите на Съюза, но и сигурност за своите работни места”, изтъкна тя. Сред политиките с доказана добавена стойност за всички европейски граждани вицепремиерът Захариева открои Кохезионната и Общата селскостопанска политика.

„Трябва да имаме качествен бюджет, който отразява всички тези политики. Необходимо е да  търсим по-голяма ефективност и гъвкавост и в същото време нови начини за финансиране. Гражданите на ЕС очакват от нас да осигурим тяхната сигурност както чрез опазване на външните граници, така и чрез осигуряването на работни места и тяхното бъдеще“, подчерта външният министър в своето изказване. 
Подкрепи Economic.bg