С действията си в Сирия Турция изнудва ЕС за пари

Бежанците са инструмент за шантаж в политиката и целта на Анкара е да получи още пари от ЕС

С действията си в Сирия Турция изнудва ЕС за пари

Снимка: btvnovinite.bg

С военната си офанзива в Сирия Турция цели да получи още пари от Европейския съюз (ЕС), а действията на президента Реджеп Тайип Ердоган са своеобразен опит за изнудване. Около това мнение се обединиха бившият консул на България в Одрин Георги Димов и експертът по международни отношения Асен Агов, които коментираха казуса в ефира на bTV тази сутрин. 

"Досега Турция е изхарчила 40 млрд. долара за справянето с бежанците от Сирия", припомни Георги Димов. „Затова Анкара ще продължи да настоява да получава все повече средства от ЕС“, добави той.

Обръщайки внимание, че бежанците се използват в политиката за шантаж, Асен Агов припомни, че предишната криза започна след нахлуването на Русия в Сирия, когато стана ясно, че Башар Асад ще се наложи над бунтовниците. „Винаги това се използва за дестабилизиране на обстановката и бежанците са жертви на всичко това“, коментира още той.

На въпрос дали България е заплашена от бъдеща бежанска криза, доколкото чисто географски е една от възможните врати към Европа, Георги Димов посочи, че много по-потърпевша ще е Гърция, чиято граница, особено водната, е многократно по-голяма от нашата.

Ескалацията на напрежението по турско-сирийската граница накара премиерът Бойко Борисов да свика днес Съвета за национална сигурност. По-рано министър-председателят призова Брюксел да е по-сдържан, защото е далеч от конфликта, за разлика от България.
Коментари: 0