Екзотичният заместник на кафето

Гуараната е мощен стимулант

Екзотичният заместник на кафето
4202 ~ 2 мин. четене

Гуарана е растение, вплетено в историята и традициите на едно от най-древните Амазонски племена. Кръстено е на племето Гуарани - група, която е била една от първите цивилизации, които са използвали семената му, за да си варят чайове. В същия район, растението все още се използва заради лековитите си качества. 

В миналото гуараната е била задължителна добавка към ежедневната диета на членовете на племето по време на периодите им на традиционни пости. Така те са успявали да поддържат строгите лимити на диетата си. В същото време, гуараните вярвали, че свойствата на гуараната действали и против малария и други смъртоносни болести, популярни в техния край на Южна Америка.

 

С какво привлича почитателите си гуараната?

Гуараната се използва от атлети като стимулант за подобряване на постиженията, както и за намаляване на психическата и физическа умора. Тя стимулира нервната система и подобрява мозъчната функция. Гуараната дава сила и издръжливост и има тонизиращ ефект върху мускулите. Използва се още и като фет бърнър, като превръща мазнините в енергия, която бързо се усвоява от тялото.

Основната причина за енергизиращите свойства на гуараната стават ясни около 1840-та година. Тогава западни учени за първи път имат възможност да изследват листата на растението гуарана и откриват, че те съдържат по-големи количества кофеин дори и от кафето. Кофеинът действа като стимулира нервната система, сърцето и мускулите. Гуараната също съдържа теофилин и теобромин, които са химични вещества, подобни на кофеина и със сходни въздействия върху организма.

Някои хора се възползват от гуараната, като катализатор на отслабване, като стимулант за повече енергия по време на спортни дейности, и за цялостно намаляване на психическата и физическата умора по време на работната седмица. Гуараната често заема мястото на кафето в списъка от съставките на натурални хранителни добавки за ежедневна употреба.

В някои случаи, почитателите на гуараната се пристрастяват към способността ѝ да повиши кръвното и да подсили сексуалното желание, както и да прочисти организма.

Освен безспорните си качества, гуараната притежава и още нещо – изключително интересен плод, който е червен на цвят и е с размер, близък до кафените зърна. Плодът на гуарана съдържа в себе си семе и поразително прилича на око, преди да се обели напълно.

 

Без да се прекалява

Подобно на кафето, гуараната е мощен стимулант. Сравнена с кафето, което съдържа 1-2% кофеин, сушени листа от гуарана съдържат 1-4% кофеин. Тази, на пръв поглед незначителна разлика, трябва да бъде взета под сериозно внимание. Също както и при кафето, не се препоръчва да се прекалява с приема на гуарна. Прекомерното количество гуарана в човешкия организъм най-често може да доведе до безсъние и главоболие.

Гуарната, особено в случаите, когато се приема като хранителна добавка, е призната за безопасен за човешкото здраве продукт. Разбира се, стига да се спазва препоръчителният дневен прием на кофеин, който е около от 300 мг/24 часа.


Източник: Vital Concept

Коментари: 0