„Ел Би Булгарикум“ подписа с японската „Мейджи“ за R&D центъра в София
Екипи от двете държави ще провеждат изследвания, които се очаква да помогнат за популяризирането на българския продукт в Азия
Държавната компания за млечни продукти „Ел Би Булгарикум“ официално подписа договор с японската „Мейджи“ за създаването на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии. Партньорството помежду им датира от няколко десетилетия, а развойният център го задълбочава допълнително.
Подписването се случва почти година след новината за общия проект и се очаква да даде допълнителен тласък на българската млечна индустрия. Лабораторията, която ще се намира в София, ще изследва полезните съставки на българската закваска и ще търси нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.
R&D центърът ще бъде оборудван с „най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство“, посочва Министерството на икономиката и индустрията.
Договорът за стратегическо партньорство между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ е за 10 години. В новия научен център ще се провеждат съвместни изследвания от научноизследователски екипи на двете държави. В България се очаква да пристигнат най-добрите японски изследователи.
Очакваме съвместният научен център на „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве“, коментира икономическият министър Петко Николов.
Какво ще изследва лабораторията?
Един от основните фокуси на изследванията ще бъдат бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, които са от български произход, изолирани са тук и са изключителна собственост на Република България.
Сключването на партньорството с „Мейджи“ идва, след като само преди дни стана ясно, че млякото на българската държавна компания вече е със защитен произход. Припомняме, че „Ел Би Булгарикум“ бе вписана в регистъра на производителите на кисело мляко със защитено наименование за произход, което според европейския регламент означава, че този продукт има най-силна връзка с мястото на производство – България.
В този ред на мисли българо-японският център ще помогне за още по-голямо популяризиране на българското кисело мляко на азиатските пазари.
„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ си партнират над 50 години. Благодарение на това в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания.