Еманюел Макрон се среща днес с Румен Радев и Бойко Борисов

Това е първата визита на френски президент у нас за последните 10 години

Еманюел Макрон се среща днес с Румен Радев и Бойко Борисов

Снимка: Правителствена информационна служба

Френският президент Еманюл Макрон е на официално посещение в България и днес той ще се срещне с държавния глава Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов. Разговорите ще се проведат в двореца „Евксиноград“ във Варна. 

Визитата на Макрон у нас е първото посещение на френски президент в страната от десетилетие насам. Последният държавен глава на Франция, който е идвал в България, беше Никола Саркози през есента на 2007 г.

Макрон кацна снощи на летището в морската ни столица заедно със своята съпруга Бриджит, като двамата бяха посрещнати лично от премиера. 

Сред основните теми по време на разговорите на високо ниво ще са перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа. 

Очаква се бъде обсъдена о програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и перспективите за присъединяване на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Президентът на Френската република ще бъде официално посрещнат в 10:00 часа от Румен Радев пред пред двореца „Евксиноград“, информират от правителствената пресслужба. 

От българска страна в разговорите ще вземат участие също вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и финансовият министър Владислав Горанов.

България е последната спирка на Еманюел Макрон от първата му обиколката в Централна и Източна Европа като президент на Френската република. Преди да пристигне у нас държавният глава на Франция посети Австрия, където се срещна с канцлера Кристиан Керн. След това той разговаря с министър-председателите на Словакия и Чешката република – Роберт Фицо и Бохуслав Соботк. В четвъртък Макрон бе в Румъния, където проведе срещи с президента Клаус Йоанис и с министър-председателя Михай Тудосе. 
Коментари: 0