Емил Радев: Дебат в ЕС за кризата в Перник може да навреди на България

Страната ни може да бъде атакувана, че не постига ефект с предоставените ѝ европейските средства, обяснява българският евродепутат

Емил Радев: Дебат в ЕС за кризата в Перник може да навреди на България
Водната криза в Перник стигна до Брюксел. Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП, „Демократична България“) внесе в Европейския парламент необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за водната криза в Перник.

Според друг български евродепутат – Емил Радев (ЕНП, ГЕРБ) обаче един европейски дебат по кризата в Перник може да е отрицателен за България.

„Всички ние сме много разтревожени от ситуацията с язовир „Студена“. Един такъв дебат в Европейския парламент, за съжаление, няма да напълни язовира, още повече, че заявката за този дебат ще има отрицателно въздействие и за България, тъй като едва ли не се твърди, че няма ефект от европейските средства, които се предоставят за България. Това ще бъде използвано да бъде атакувана България“, обясни Радев в ефира на БНТ. „По същия начин стана с петицията за автомагистрала „Струма“, която се изкара от нафталина“, добави той.

По думите му, проблемът е, че тази година притокът в язовир „Студена“ е на практика 4 пъти по-малко, отколкото миналата година: „Ако не се правят и ремонти, ако се губи допълнително вода и нямаме европейски средства, нещата стават още по-зле“.

Евродепутатът коментира и другата важна тема за българските превозвачи – промените по пакета „Мобилност“. Според него след „крайно неразумното решение“ камионите да се връщат в страната, в която са регистрирани, на всеки осем седмици, България има шанс да се пребори за редакции в документа.

„Това значи хиляди празни камиони да минават през Европа. В момента, когато приемаме Зеления пакт, когато говорим за екология, изкуствено създаваме причини за замърсяване на въздуха, да се навъртат хиляди километри с празни камиони, само и само определени държави да печелят икономически позиции“, заяви Емил Радев и добави: „Надявам се разумът да надделее, да има някакво по-разумно решение. Вариантът с делото е възможен във всеки един момент“.
Коментари: 0