Емил Радев: И в ресор „Образование и култура“ има доста пари

Нормално е да се спират микрофоните на журналистите, смята евродепутатът от квотата на ГЕРБ

Емил Радев: И в ресор „Образование и култура“ има доста пари

Снимка: gerb-epp.info

Информацията, че България ще получи скромния ресор „Образование и култура“ в новата Комисия вероятно не е вярна. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в ефира на bTV. Той обаче побърза да уточни, че ако се окаже накрая, че именно това е нашият ресор, той не е никак скромен от финансова гледна точка.

„Образованието и културата, ако така бъде структуриран този ресор, ще има през следващия програмен период над 45 млрд. евро бюджет“, уточни още Емил Радев. По програмата InvestEU за научни изследвания са предвидени 15 млрд. евро, а по „Еразъм+“ – 30 млрд. евро. „Тепърва ще се договарят ресорите. Ние в Европейския парламент нямаме предложения как ще бъда разпределени ресорите в новата Комисия. Нека дадем шанс на Фон дер Лайен да извърви докрай процедурата. Тя е в начална фаза“, каза Радев.

Припомняме, че преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че на България ресор „Земеделие“ не и трябва, тъй като там „парите вече са разпределени“. Той поиска „високотехнологичен“ ресор, като например киберсигурност. Вчера обаче се появи в медиите таблица, за която се твърди, че е драфт на бъдещото разпределение в ЕК, от която се вижда, че България взима именно „Образование и култура“.

„ЕК отрече че това излиза от нейните структури. Има голяма борба за ресорите, но самият председател на ЕК отбеляза, че трябва да се върне баланса, който беше нарушен с излъчването на петте големи в европейските институции”, каза още Емил Радев.

Той коментира и ситуацията с отвинтените микрофони в Министерския съвет по време на срещата между Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен. Според Радев е нормално да няма микрофони, когато ситуацията в ЕК е на толкова ранна фаза.

„Тази среща между Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен беше предварителна. Няма как да се отговори на въпросите, които сега обсъждаме, тъй като са в много ранна фаза. Има практика и в други европейски държави да се махат микрофоните на журналистите. Аз съм виждал на няколко пъти въобще изключени микрофони. Но когато информацията не може да се даде на такъв ранен етап, е нормално. Има си протокол, обикновено това се стикова с пресслужбите на дадената институция. Това е пожелание на пресслужбата на Фон дер Лайен“, каза Радев.
Коментари: 0