ЕП обмисля плашещи етикети за алкохол

Над 3 милиона случая на преждевременна смърт годишно

ЕП обмисля плашещи етикети за алкохол
4592 ~ 1 мин. четене

Въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол, подобни на тези на цигарените кутии, ще обсъжда европарламента на пленарна сесия тази седмица в Страсбург, предаде БНТ. Мярката цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки.

Документът, който евродепутатите ще обсъдят днес и ще гласуват в сряда, предвижда намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни и поставянето на плашещи предупреждения върху етикетите на бутилките. Те ще предупреждават срещу опасностите от шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол при бременност.

Злоупотребата с алкохол води до три милиона и 300 хиляди случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година. Във възрастовата група от 20 до 39 години приблизително всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на Европейския съюз за алкохола до 2022 година, за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки.

Подкрепи Economic.bg