Епохата на доминация на Запада приключи

Завръща се влиянието на Русия, Китай и Иран

Епохата на доминация на Запада приключи
3710 ~ 1 мин. четене
Съветският съюз изчезна преди 25 години с края на Студената война, а това маркира окончателна победа на идеята за либерална демокрация и началото на една ера на доминация на Запада, воден от САЩ, пише Washington Post. 

Близо десетилетие продължи това, а общността на демокрациите се увеличаваше първо с Източна Европа и бившите съветски колонии. И тази епоха обаче приключи и автокрациите отново се върнаха, демокрацията е в защитна позиция, САЩ е в отстъпление. 

Западът се обръща навътре и се прибира вкъщи, оставяйки света на автокрациите - Русия, Китай и Иран, допълва още изданието. 

Русия пуска бомби, а САЩ публикува изказвания. Във Франция номинираният кандидат за президент от консерваторите е благоразположен към руския държавен глава Владимир Путин. 

Същата позиция заемат и няколко лидери в Източна Европа: Унгария, България и Полша: като те също показват тенденции за авторитаризъм, пише Фокус. Междувременно Европейският съюз, най-големият демократичен клуб на земята, може скоро да се разпадне, след като движения, подобни на Brexit, набират популярност. 
Подкрепи Economic.bg