Ердоган иска да вкара Турция в БРИКС

Турският президент смята, че държавите членки подкрепят идеята, особено Китай

Ердоган иска да вкара Турция в БРИКС
Групата БРИКС трябва да добави „Т“ към името си, като приеме Турция. Това каза президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган пред репортери след срещата на върха на петте държави и лидерите на редица африкански партньори в Йоханесбург, предаде Hürriyet Daily News.

На пресконференция Ердоган, който миналата седмица бе специален гост на събитието заради турското председателство на Организацията за ислямско сътрудничество, обяви, че страните - членки на БРИКС, са реагирали топло на идеята му.

„Китай каза, че подкрепя разширяването. Видях, че обмислят да включат други държави в тази платформа. Не са против“, каза той и посочи ползите от партньорството в икономиката, инвестициите и проектите за развитие с участничките в групата. „Вярвам, че не е правилно да стоим далеч от такива обединения“, добави Ердоган.

Предстои държавите, които участват в групата, да коментират публично идеята на Ердоган.

БРИКС, чиято десета среща бе между 25 и 27 юли, е обединение на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Първоначално създадена като БРИК (четирите държави без Южна Африка) през 2006 г., групата започва срещите си на върха през 2009 г., а година по-късно е и първото и засега последно „разширяване“.
Коментари: 0