Ердоган: Ще построя казарми в центъра на Истанбул

Президентът е готов да върне смъртното наказание

Ердоган: Ще построя казарми в центъра на Истанбул

„С божията воля първо ще построим отново старите казарми на площад „Таксим“, дори и да не се хареса на някои“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод опитът за преврат. По думите му строителните проекти няма да спрат въпреки недоволството.

В Турция не спират ответните мерки срещу организаторите на преврата. До момента са арестувани и уволнени близо 20 000 души.

Ердоган обяви още, че в сряда ще бъде свикан съветът за национална сигурност на Турция. „След срещата министрите, участващи в нея, ще се съберат и ще обявят важно решение. Няма да ви го кажа сега“, подчерта той.

Междувременно напрежението в Турция не стихва и страната е на крачка от връщането на смъртното наказание. „Въпросът за смъртно наказание ще бъде обсъден в парламента. Политическите партии ще вземат най-доброто решение и ако те постигнат съгласие за връщане на смъртно наказание, аз ще го одобря“, каза Ердоган пред дома си, където бе посрещнат от хиляди свои привърженици.

"Хората по улиците го искат. Хората са на мнение, че тези терористи трябва да бъдат убити. Защо да ги държа и да ги храня в затвори през идните години, това казват хората, каза президентът.

Редица държавни лидери и представители на ЕС обаче категорично заявиха, че Турция не бива да връща смъртното наказание, ако разчита да стане чле на Европейския съюз.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че турският народ преминава през травма и стоящите зад него ще платят висока цена за това.

Според турския посланик в България н.пр. Сюлейман Гьокче в опита за преврат са замесени около 10 000 души.  Той каза още, че разузнаването е било на място, защото 5 или 6 часа преди самия преврат е започнал този заговор.

„Генералният щаб изпрати предупреждения към всички участници за предотвратяването на този метеж и всички тези съобщния са били прихванати“, добави той.

Припомняме, че в нощта на 15 срещу 16 юли в Турция бе направен опит за преврат, след който загинаха най-малко 208 души , а други 1500 са ранени. 

Коментари: 0