ЕС инвестира 1 млрд. евро в граничните си райони

Приоритет за съюза е да намали различията в стандарта на живот по външните граници

ЕС инвестира 1 млрд. евро в граничните си райони
216 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия прие поредица от програми за трансгранично сътрудничество на обща стойност € 1 милиард, подкрепящи социалното и икономическото развитие в регионите от двете страни на външните граници на ЕС, съобщават в прессъобщение от ЕК. 

Новият пакет ще финансира проекти в 27 страни: Армения, Грузия, Република Молдова, Украйна и Русия на изток; Египет, Израел, Йордания, Ливан, Палестина, Тунис; както и държавите членки на ЕС по външните граници България, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Швеция), както и Норвегия и Турция. Финансирането идва по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския инструмент за съседство (ЕИС). Споразуменията за финансиране ще бъдат финализирани между партньорските държави и ЕС до края на 2016 г. Безвъзмездните средства ще бъдат отпускани чрез покани за представяне на проекти, които ще бъдат публикувани до първите месеци на 2017 г. включително.

"Трансгранично сътрудничество играе ключова роля за избягването на създаването на нови разделителни линии. Това ново финансиране допълнително ще допринесе за по-интегрирано и устойчиво регионално развитие в съседните гранични региони и в по-хармонично териториално сътрудничество по външните граници на ЕС"  заяви комисарят за европейска политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хаан.

"Много се радвам, че Европейският фонд за регионално развитие може да допринесе за сближаването между ЕС. Програмите за трансгранично сътрудничество са конкретни примери за това как ЕС работи, за да помогне на гражданите да се справят с общите предизвикателства,  като по този начин се създава истинско чувство на солидарност, повишавайки конкурентоспособността на местните икономики", заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

Този тип на трансграничното сътрудничество е важен елемент от политиката на ЕС към неговите съседи. То ще даде приоритет на проекти, подпомагащи устойчивото развитие по външните граници на ЕС, като по този начин ще намали различията в стандарта на живот и ще се справи с общите предизвикателства в рамките на тези граници. 

Подкрепи Economic.bg