ЕС иска стратегически енергиен съюз с Турция

От там ще преминава руския газ занапред, заяви еврокомисар Мигел Канете

ЕС иска стратегически енергиен съюз с Турция
120 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз /ЕС/ има нужда от нов стратегически енергиен съюз с Турция, защото в бъдеще тази държава ще стане ключов играч в транзита на газ. Това каза еврокомисарят по климатични и енергийни въпроси Мигел Ариас Канете.

В бъдеще Русия няма намерение да транзитира синьо гориво за ЕС през територията на Украйна, а това ще става през Турция и Гърция. Според Канете в момента Еворпейската комисия разглежда и обсъжда този проект.

На 1 декември президентът Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него предлага "Турски поток", който ще транспортира 63 милиарда куб.м. газ по дъното на Черно море. Също така се предвижда и изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница, където тези количества газ ще постъпват.

От своя страна ЕК от 2009 г. се опитват да наложат проекта "Южен газов коридор", който трябва да транспортира "синьо гориво" от Каспийския регион през Турция за страните от ЕС. Той включва в себе си два тръбопровода Трансанадолски /ТАНАП/ и Трансадриатически /ТАП/. Те ще доставят газ от находището "Шах Дениз 2", чиято експлоатация беше многократно отлагана и ще започне през 2020 г. Общият обем на добития газ се очаква да бъде 18 милиарда куб.м. 

От тях 8 милиарда ще остават за Турция, а останалите 10 милиарда ще отиват за Европа. В случай че през 2017 бъде завършена дълго отлаганата връзка между България и Гърция, за която се говори още от 2008-2009 г., България също може да получава газ от Азербайджан. Но това не може да стане по-рано от 2020 г.

"ЕК на този етап счита за най-значим проекта "Южен газов коридор" Той ще преминава през територията на Турция. Газта от находището "Шах Дениз" в Азербайджан също е запланувано да преминава през Турция и Гърция за Европа", каза още Канете.Подкрепи Economic.bg