ЕС очаква по-рано колективен имунитет, но не и България

Повечето държави от Блока ще имат достатъчно дози да ваксинират по-голямата част от населението си до края на юни

ЕС очаква по-рано колективен имунитет, но не и България

Снимка: Pexels

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Повечето държави от Европейския съюз ще разполагат с достатъчно ваксини срещу COVID-19, за да имунизират по-голямата част от населението си до края на юни - много по-рано от официалната цел на Блока, пише Bloomberg. Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия ще успеят да ваксинират напълно над 55% от общото си население, показват прогнозите в документа. ЕС си поставя за цел да имунизира 70% от възрастните до края на лятото, което в зависимост от демографските данни на всяка държава членка отговаря на около 55-60% от общото население.

Ваксини срещу коронавирус

Прогнозите на Европейската комисия дават известна надежда, че кампанията по ваксиниране на ЕС ще се подобри след катастрофално й начало, което беше доминирано от закъснения, смесени послания и политически борби. През следващите три месеца Европейската комисия очаква доставените дози да се увеличат от 100 на 360 милиона.

Документът от 1 април описва точния брой дози, с които ще разполага всяко правителство до края на юни. Въпреки че общата картина е положителна, някои държави членки, като Хърватия, България, Словакия, Чехия и Австрия, се очаква да изостанат в постигането на имунитет. Други, като Дания и Малта, ще го достигнат много по-рано.

Изоставащите страни не са се възползвали от пълното разпределение на ваксините, на които са имали право съгласно споразуменията за покупка на ЕС с BioNTech и Pfizer, както и с Modernа, като вместо това са избрали да съсредоточат по-голяма част от поръчките си върху по-евтината ваксина на AstraZeneca. Тъй като техните доставки продължават да изостават, тези държави членки могат да се сблъскат със забавяне при възобновяването на икономиките си, дори след като приемат допълнителните дози ваксини от новия механизъм на ЕС, който беше договорен да им помогне да наваксат.

За да имунизира населението днес ЕС блокира износа на 3.1 млн. дози на производителя срещу COVID-19 за Австралия и вероятно същата съдба ще сполети и втората пратка за 400 000 дози.

Еврокомисарят Тиери Бретон, който ръководи усилията за увеличаване на производството, заяви, че блокът ще има капацитета да достави достатъчно дози, за да се постигне колективен имунитет до 14 юли. Датата е символична - съвпада с Деня на Бастилията във Франция.

Коментари: 0