МВФ подобри прогнозата си за българската икономика

МВФ подобри прогнозата си за българската икономика

Снимка: Twitter: @KGeorgieva

Автор: Economic.bg

Международният валутен фонд (МВФ) промени прогнозата си за представянето на България през следващите 4 години и подобри перспективите за 2021 г. Организацията предупреди всички участници в глобалната икономика за нарастващото неравенство между напредналите и по-слабо развитите икономики. Това сочат основните изводи в официалния ѝ доклад, в който се подчертава още, че страните с по-ниски доходи на населението този път страдат повече в сравнение с кризата от 2009 г.

Очакванията на анализаторите са, че през тази година икономиката ще нарасне с 4.4%, като ще запази това ниво и през 2022 г. Прогнозата е по-оптимистична от тази през октомври, когато МВФ очерта увеличение на БВП с 4.1% за 2021 г. Институцията е по-оптимистична не само спрямо собствените си по-ранни прогнози, но и спрямо тези на Световната банка, която само преди седмица сви драстично очакванията си за БВП на България.

При безработицата МВФ очаква спад от 0.4 пр. пункта на година, съответно за 2021 и 2022 г. прогнозите са за 4.8% и 4.4%.

Глобалната икономика ще нарасне с 6% през тази година, макар че през януари прогнозата беше за 5.5%. Възходът идва след свиване с 3.3% през миналата година, което беше най-лошият спад в мирно време от Голямата депресия.

Очаква се обемът на световната търговия да се ускори с 8.4% през тази година в сравнение с очакванията за увеличение с 8.1% през януари.

Фондът, който тази седмица провежда пролетните си срещи със Световната банка, подчерта, че политиците трябва да намалят правителствената подкрепа „постепенно“, за да избегнат т.нар. „фискални скали“ (макроикономическа метафора за комбинацията от преустановяване на данъчните облекчения и съкращения на държавните разходи, които водят до дисбаланс в държавния бюджет). Централните банкери трябва да дадат „ясни насоки“ относно паричната политика, за да намалят опасността от разрушителни капиталови потоци, се казва още в изявлението на международната институция.

Коментари: 0