МВФ запази мрачната си икономическа прогноза за България

Китай се очаква да бъде единствената икономика с растеж през 2020 г.

МВФ запази мрачната си икономическа прогноза за България

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., показва есенната икономическа прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), като в нея не е направена промяна спрямо пролетната позиция на институцията.

MBФ, нaчeлo c българката Kpиcтaлинa Гeopгиeвa, oчaĸвa бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa дa отcĸoчи c 4.1% пpeз 2021 г., възcтaнoвявaйĸи ce oт тeжĸитe мeceци нa oгpaничeния в aĸтивнocттa. Това обаче е сериозна ревизия надолу спрямо пролетните очаквания за 6% ръст.

Въпреки всичко очакванията на МВФ за спад в продукцията на страната тази година са едни от най-малките. Само за сравнение, в най-оптимистичните сценарии на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на Световната банка се предвижда срив на българската икономика съответно със 7.1 и 6.2%.

Инcтитyциятa oчaĸвa бeзpaбoтицaтa пpeз 2020 г. дa бъде 5.6%, ĸoeтo е доста под пролетната прогноза от 8%. Cпopeд MBФ бeзpaбoтицaтa щe ce пoнижи пoчти дo нивaтa oт пpeди нaчaлoтo нa ĸpизaтa oщe пpeз 2021 г. - дo 4.5%.

Фoндът нaпpaви pязъĸ зaвoй в пpoгнoзитe cи зa бългapcĸaтa и cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸи в началото на годината зapaди eпидeмиятa и cвъpзaнитe c нeя нaлoжeни oгpaничeния.

С обявяването на данните от есенната си икономическа прогноза МВФ бе оптимист за световната икономика, тъй като богатите страни и Китай се възстановяват по-бързо от очакваното от блокадите, но предупреди, че перспективите се влошават за много развиващи се страни.

Институция очаква свиване на глобалната икономика с 4.4% - прогрес спрямо 5.2%, обявени през юни, когато затрудненията за бизнеса достигнаха пика. Въпреки това пандемията все пак носи най-тежката икономическа криза от Голямата депресия през 30-те години на миналия век насам. Според МВФ световната икономика ще се върне към растеж догодина с 5.2%, като отскокът е по-слаб от предишните прогнози, отчасти заради трудностите в някои страни и моментния скок в новите случаи на Covid-19.

Главният икономист на МВФ Гита Гопинат заяви, че около 12 трлн. долара фискална подкрепа са помогнали за ограничаване на щетите, но заетостта остава доста под нивата преди пандемията, като най-силно са засегнати работниците с ниски доходи, младежите и жените.

От съществено значение е подкрепата чрез фискалната и паричната политики да не се оттегля преждевременно“, заяви Гопинат, цитирана от Reuters.

Най-голямата икономика в света - американската - се очаква да се свие с 4.3% - значително под прогнозата от юни за срив от 8%. Но възстановяването на САЩ през 2021 г. ще бъде по-слабо - с ръст от 3.1% - прогноза, в която обаче не е включена допълнителна федерална помощ над 3-те трилиона долара, одобрени от Конгреса през март.

Според МВФ икономиката на еврозоната ще се свие с 8.3% през 2020 г., което е подобрение от очакванията за свиване с 10.2% през юни. Различията между страните, поделящи еврото като национална валута, обаче ще бъдат големи - очаква се германската икономика да отчете спад от 6%, докато испанската - по-зависима от туризма - 12.8%. Според прогнозата икономиката на еврозоната ще възобнови растежа си от 5.2% през 2021 г., заяви МВФ.

Китай, който се радва на бързо възобновяване на активността, ще бъде единствената икономика, която ще покаже положителен растеж през 2020 г. - от 1.9% - и ще достигне 8.2% ръст през 2021 г., най-високият ръст от близо десетилетие. Китай отвори по-голямата част от икономиката си до април и наблюдава силно търсене за износ на своите медицински консумативи и технологични продукти, необходими за подпомагане на дистанционната работа, заяви МВФ.

Коментари: 0