МВФ очаква рецесия в България, по-тежка от правителствените прогнози

Управляваната от Кристалина Георгиева институция прогнозира голям икономически спад и високи нива на безработица

МВФ очаква рецесия в България, по-тежка от правителствените прогнози

Снимка: МВФ

9026 ~ 3 мин. четене

Българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., прогнозира Международният валутен фонд в своята пролетна прогноза. Очакваният спад е по-голям и от най-песимистичния сценарий, изготвен от Министерството на финансите при представянето на актуализацията на бюджета. В края на март министър Владислав Горанов представи ревизираната финансова рамка, в която беше записано, че брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 3% и ще бъде отчетен дефицит в бюджета от 3.5 млрд. лв.

МВФ, начело с Кристалина Георгиева, очаква българската икономика да скочи с 6% през 2021 г., възстановявайки се от тежките месеци на ограничения в активността. Институцията очаква безработицата през 2020 г. да достигне 8%, което отново е над най-песимистичните прогнози на правителството. Според МВФ безработицата ще се понижи почти до нивата от преди началото на кризата още през 2021 г. - до 4.5%.

Фондът направи рязък завой в прогнозите си за българската и световната икономики заради епидемията и свързаните с нея наложени ограничения. В есенната си прогноза МВФ прогнозираше ръст от 3.2% за страната ни през 2020 г.

Подобна мрачна икономическа картина миналата седмица очерта и Световната банка, която даде малко по-благоприятна прогноза на България - спад от 3.7%.

Тази година глобалната икономика вероятно ще претърпи най-тежката криза след Голямата депресия, тъй като правителствата по целия свят страдат от пандемията от Covid-19, обяви Международният валутен фонд.

Базираната във Вашингтон организация очаква глобалната икономика да се свие с 3% през 2020 г. За разлика от сегашната прогноза, през януари МВФ очакваше разрастване на глобалния БВП с 3.3% за тази година, припомня CNBC.

„Много е вероятно тази година световната икономика да преживее най-лошата си рецесия след Голямата депресия, надминавайки тази, наблюдавана по време на световната финансова криза преди десетилетие“, казва главният икономист на МВФ Гита Гопинат в последния доклад World Economic Outlook (Световен икономически преглед). 

През януари МВФ прогнозира 3.4% ръст на световния БВП за2021 г., като тази прогноза вече е преразгледана до 5.8%, въпреки че се очаква растежът да дойде от по-ниска база след планираното свиване през 2020 г.

„Частично възстановяване се предвижда за 2021 г. с по-високи темпове на растеж, но нивото на БВП ще остане под тенденцията преди вируса, със значителна несигурност по отношение на силата на отскока“, казва Гопинат.

Драматичният спад в очакванията за растеж през тази година идва на фона на предупрежденията и на други институции за това, че епидемията от коронавирус носи големи икономически предизвикателства.

Световната търговска организация заяви миналата седмица, че тази година глобалната търговия ще се свие с между 13% и 32%. Организацията за икономическа координация и развитие също предупреди, че икономическият удар от вируса ще се усети „за дълго време“.

За да ограничат разпространението на вируса, много правителства прилагат мерки за блокиране, като позволяват на хората да напускат къщите си, само за да закупят хранителни стоки, лекарства и в някои случаи да спортуват. В резултат на това в много страни бизнес активността е в застой.

МВФ, който нарече настоящата криза „Голямото блокиране“, заяви „това е криза като никоя друга“.

Съществува сериозна несигурност относно продължителността и интензивността на икономическия шок, добави МВФ, а стимулирането на икономическата активност е по-предизвикателно предвид необходимите политики за социално дистанциране и изолация.

Организацията заяви, че е получила „безпрецедентен брой искания за спешно финансиране“. Почти 90 държави-членки на фонда от общо 189 са поискали финансова подкрепа. Фондът, който осигурява финансиране за членовете си, които се имат икономически трудности, има 1 трилион долара капацитет за заеми.

Еврозоната ще понесе най-силен удар

Последните прогнози на МВФ сочат, че тази година икономиката на САЩ ще се свие с 5.9%. За сравнение се очаква еврозоната да се свие със 7.5%, но в Китай да се наблюдава увеличение с 1.2% през 2020 г.

Икономическата ситуация ще бъде особено трудна в Италия и Испания, където БВП се определя да падне съответно с 9.1% и 8%. Тези две страни са най-тежко засегнати в Европа от Covid-19. И двете имат по-голям брой инфекции и смъртни случаи от Китай, където вирусът се появи първоначално в края на 2019 г.

Как трябва да реагират правителствата?

МВФ съветва държавите да се съсредоточат първо върху здравната криза, като харчат за тестове, медицинско оборудване и други разходи, свързани със здравеопазването.

Фондът също така заяви, че правителствата трябва да предоставят отсрочване на данъци, субсидии за заплати и парични преводи на най-засегнатите граждани и фирми; както и да се подготвят за премахването на мерките за блокиране.
Подкрепи Economic.bg