Световната банка сви драстично прогнозата си за българската икономика

Влошена е и перспективата пред икономиката на България за 2022 г.

Световната банка сви драстично прогнозата си за българската икономика

Снимка: Красимир Свраков

9088 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Световната банка още веднъж понижи очакванията си за растежа на икономиката на България през 2021 г., като това се случва по-малко от три месеца след негативната корекция на 5 януари. Докладът с новите прогнози на международната финансова институция бе публикуван в навечерието на пролетната ѝ среща.

Според обновената прогноза българската икономика ще нарасне през тази година с едва 2.6%, което е драстична ревизия спрямо очакваното повишение от 3.3% през януари. Новите данни сочат още, че ръстът на България през 2021 г. ще бъде най-слабият сред страните от Централна и Източна Европа.

Влошена е и перспективата пред икономиката на страната за 2022 г. – от 3.7% през януари Световната банка вече очаква разширяване само с 3.3% догодина. Наред с тази ревизия банката е подобрила оценката за свиването на икономиката през изминалата пандемична година – от -5.1% на -4.2%.

Като причини за по-слабия растеж тази и следващата година са посочени бавното ваксиниране срещу COVID-19, ситуацията с пандемията, силният удар по туризма и опасността от забавяне на бъдещия кабинет след изборите в края на тази седмица.

Бързото формиране на ново правителство е ключов фактор за продължаване на фискалните антикризисни мерки, плановете за фискално консолидиране и възстановяване доверието на инвеститорите, посочва Световната банка.

От там изтъкват още, че колкото се може по-скоро трябва да започне кампания в подкрепа на ваксинирането, защото скептицизмът сред населението е голям. А успехът на правителствената програма зависи не само от това дали има дози, но и от това как е организирано поставянето им.

В доклада банката критикува институционалните слабости в България и ги сочи за фактор, подронващ потенциала на страната за растеж.

Догонването на нивата в ЕС беше бавно и преди COVID кризата, а бързото застаряване и намаляването на населението допълнително усложняват ситуацията“, се посочва в пролетната прогноза на Световната банка по отношение на България.

Тя също така очаква инфлацията в страна да се ускори и от 1.7% през 2020 г. да достигне 3.2% тази година. Според институцията съотношението между публичните дългове и брутния вътрешен продукт ще достигне 26.6% през 2021 г., а през 2023 г. ще се върне на нивото от 26%.

Световната банка също така смята, че първите средства от мегафонда на Европейския съюз за възстановяване и устойчивост няма да дойдат преди последното тримесечие на 2021 г., поради което ефектът им върху институциите и растежа тази година ще е ограничен.

Коментари: 0