ЕС очаква положителен изход от днешните газови преговори

Хранилищата в Украйна със значителни запаси, Словакия увеличи реверсивните доставки

ЕС очаква положителен изход от днешните газови преговори
124 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Европейският съюз се надява на положителен изход от газовите преговори днес в Брюксел между Русия и Украйна, целящи да решат спора, който застрашава доставките на синьо гориво за Европа, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Миналата седмица руският газов гигант „Газпром” заплаши да прекрати доставките за Украйна и да ги насочи към източните части на страната, контролирани от проруските бунтовници.

ЕС получава около 1/3 от газа си от Русия, като половината от това количество минава през Украйна.

Еврокомисарят по енергийния съюз и заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович покани министрите на енергетиката на Русия и Украйна Александър Новак и Володимир Демчишин да разговарят в Брюксел днес следобед. „Надявам се на положителен изход”, съобщи в Twitter Шефчович.

Напрежението нарасна миналия месец, когато „Газпром” започна да доставя газ пряко на районите, контролирани от сепаратистите в Източна Украйна и настоя Киев да плати за тези доставки. Бунтовническите лидери в Източна Украйна заявиха, че Киев неочаквано е спрял доставките и поискаха достъп до газ от Русия, която е обвинена в подкрепа на сепаратистите.

Украинската компания „Нафтогаз” потвърди прекъсването на доставките, посочвайки, че то се дължи на повреда по тръбопровода, причинена от боевете. Представители на фирмата също трябва да присъстват днес на преговорите.

Ръководителят на „Газпром” Алексей Милер няма да участва в тристранните преговори днес, съобщи представител на руската делегация, цитиран от ТАСС. Причина за това е, че срещата е на министерско равнище и не изисква присъствието на Милер.

Същевременно от Украйна обявиха, че в подземните хранилища на страната през последните два дни на февруари са вкарани 42,96 млн. куб. м. газ, което значително надвишава обема на изтегленото синьото гориво, съобщи информационната агенция 112 Украйна, цитирана от ТАСС. Тя се позовава на отчет на украинската компания Укртрансгаз за състоянието на запълненост на хранилищата в страната, съобщава БТА.

Според обявената информация на 27 февруари в хранилищата са заредени 16,25 млн. куб. м. газ, а са изтеглени 0,6 млн. куб. м. На следващия ден са били вкарани 27,34 млн. куб. м. и са изтеглени 0,2 млн. куб. м. Така Украйна се е запасила с 42,96 млн. куб. м. синьо гориво. Тя ежедневно публикува данни за запасите в подземните си хранилища.

Новината за повишените количества газ идва след обявеното от Словакия увеличение на реверсивните доставки към Украйна от 1 март. Те ще достигнат 14,6 млрд. куб. м. годишно. Увеличението на количествата става възможно след техническите подобрения, извършени в последните месеци от украинската страна по газовата връзка. Доставките се извършват по реконструирания газопровод „Воян – Ужгород”.

Коментари: 0