ЕС освобождава авиокомпаниите от задължението да поддържат летищни слотове

Мярката ще е в сила до 24 октомври, но срокът може да се удължи, ако се налага

ЕС освобождава авиокомпаниите от задължението да поддържат летищни слотове

Снимка: pixabay

720 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз отменя изискванията за летищните слотове, които задължават авиокомпаниите да използват най-малко 80% от своите слотове (запазените часове и дни) за излитане и кацане. Приетата днес от Съвета на ЕС отмяна е предназначена да помогне на въздушните превозвачи да се справят с драстичния спад във въздушния трафик, причинен от кризата с коронавируса, съобщиха от пресслужбата на Съвета на ЕС.

„Сега изглежда очевидно, че тази криза няма да приключи много скоро. Премахването на правилото „използваш или губиш“ до октомври ще помогне за смекчаване на тежките икономически последици за авиокомпаниите и ще им даде сигурност за целия летен сезон“, заяви Олег Буткович, министър по морските въпроси, транспорта и инфраструктурата на Хърватия, държавата, която в момента е председател на Съвета на Европейския съюз.

Отмяната ще се прилага от 1 март до 24 октомври 2020 г. Освен това мярката ще се приложи и със задна дата - от 23 януари до 29 февруари 2020 г., за полетите между ЕС и Китай или Хонконг. А причината е, че на 23 януари 2020 г. беше затворено първото летище в Китай.

Ако настоящото сериозно положение се запази, мярката може да бъде удължена с помощта на делегиран акт на Комисията на ЕС. Тя ще следи ситуацията и се очаква на 15 септември да докладва за това дали мярката, която се прилага действа. Заради отмяната на слотовете се наложи да бъде направено и изменение на регламента на ЕС за правилата за слотовете, която ще бъде публикувана  в Официален вестник на ЕС на 31 март 2020 г.

Коментари: 0