ЕС осъди строго руските мерки срещу осем високопоставени лица

Русия забрани влизането в страната на председателя на ЕП и заместник-председателя на ЕК

ЕС осъди строго руските мерки срещу осем високопоставени лица

Снимка: Unsplash

1088 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Забраната на Русия, която ограничава влизането на осем високопоставени лица от Европейския съюз (ЕС), включително председателя на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли и заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова, предизвика възмущение сред европейските институции.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет, ЕП И ЕК определиха действията на Москва като неприемливи, без никаква правна обосновка и като напълно неоснователни.

„Това решение е последната поразителна демонстрация на това как Руската федерация избира конфронтация с ЕС вместо да се съгласи да коригира негативната траектория на нашите двустранни отношения“, се казва в изявлението. В него се посочва, че ЕС ще предприеме подходящи мерки в отговор на руското решение.

Руското външно министерство посочи, че забраната е в отговор на наложените ограничителни мерки от Съвета на ЕС спрямо шестима руски граждани през март. Засегнати от рестрикциите са и четирима високопоставени руснаци, близки до Владимир Путин. Според външното министерство на Русия Брюксел игнорира всички предложения на Москва за диалог.

Германия определи като неоснователно решението на Русия. Според Берлин действията на Москва допълнително обтягат отношенията между ЕС и Русия.

За разлика от мерките, наложени от ЕС през март срещу руски представители заради сериозни нарушения на човешките права, мерките, предприети от Руската федерация, по същество за необосновани", казва говорител на германското външно министерство.

Коментари: 0