За 4 години ЕС е дал на Италия €2.5 млрд. за ремонт на пътища

Страната обвини съюза в бюджетни ограничения

За 4 години ЕС е дал на Италия €2.5 млрд. за ремонт на пътища

Снимка: БТА

Европейската комисия опроверга коментарите на италианските политици и медии, че бюджетните ограничения на еврозоната не са позволили на Италия да ремонтира повредения мост в Генуа.

Това изявление направи в четвъртък на брифинг официалният представител на Европейската комисия Кристиан Спар. Той подчерта, че Брюксел, напротив, е отпуснал на Италия милиарди евро за инвестиции в транспортна инфраструктура. За периода 2014-2020 г. страната е получила от ЕС 2.5 милиарда евро за ремонт на пътища.

„Между 2014-2020 г. Италия е получила приблизително 2.5 милиарда евро за инвестиции от структурните фондове на ЕС, предназначени за развитието на транспортната инфраструктура, включително мостове и железопътни линии", - подчерта той.

По думите му ЕС е особено активен в насърчаването на инвестициите в модернизирането и подобряването на сигурността на транспортната инфраструктура.

Във вторник сутринта в близост до Генуа пропадна мост, през който минава високоскоростен път А10 (Европейски път Е80). По последна информация са загинали 39 души, а 20 са в неизвестност.

Ден след инцидента министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини каза пред италианските медии, че външните бюджетни ограничения, които са били наложени от Брюксел на предишното италианско правителство по време на кризата с еврото са блокирали инвестициите в ремонта на моста.

Коментари: 0