ЕС отпуска 20 млн. евро за българска наука и иновации

България е първата страна-членка, която ще се възползва от помощта за изграждането на нови научни способности

ЕС отпуска 20 млн. евро за българска наука и иновации
4226 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

България ще бъде първата държава от ЕС, която ще се възползва от помощта Европейската комисия за развитието на нови научни способности. Това обявиха днес Министърът на образованието и науката Тодор Танев и еврокомисарят за науката и иновациите Карлуш Моедаш.

„ За България днес е много важен ден – не само национален празник, но и отбелязването на напредък в областта на изследванията“ посочи еврокомисарят. България е първата страна-членка, която ще се включи в новия инструмент за помощ от ЕК в научно-изследователската област.

Моедаш поясни, че така нареченият „инструмент“ ще разполага с около 20 милиона евро бюджет в следващите пет години. Срещу тези средства ще бъдат осигурявани съвети за подобряването на човешките ресурси в държавите от ЕС в областта на науката, но не става въпрос за осигуряването на помощ за развитието на човешкия капитал.

Общата цял на Европа е насочена към развитието на иновациите, основани на конкурентни и качествени изследвания, заяви министърът на науката Тодор Танев.

„Твърдо уверени сме, че правителствата решително трябва да просмислят своята политика към изследователите и научните организации, за да разчитат на тях за създаването на ресурс от нови поколения изследователи,и млади хора, способни да създават иновативни продукти“ посочи Танев.

По неговите думи финансирането на науката в България стига до трагично ниски размери. Министърът коментира, че преодоляването на този проблем би могло са се осъществи именно чрез европейска помощ.

Коментари: 0