ЕС отвръща на удара с митата на Тръмп

Брюксел обаче рискува да наруши правилата на Световната търговска организация

ЕС отвръща на удара с митата на Тръмп

Европейският съюз планира ответни мерки срещу обещаните от Доналд Тръмп мита върху алуминия и стоманата. От реципрочните действия ще бъдат засегнати американски продукти, като например моторите Harley-Davidson и дънките Levi's. Този план на Брюксел обаче рискува да влезе в противоречие с правилата на Световната търговска организация (СТО), коментират експерти, цитирани от Financial Times.

Представители от Европейската комисия в понеделник представиха на страните членки списък с над 100 американски продукта на обща стойност 2.8 млрд. евро, които биха били засегнати от ответните мерки на Брюксел.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че планираните регулаторни мерки в отговор на по-високите мита от страна на САЩ ще бъдат напълно законни и че ЕС ще ги адаптира в съответствие с правилата на СТО.

Предложената реакция на ЕС е тристепенна. Освен да атакува американските продукти, Брюксел също така обсъжда да повдигне въпроса за повишените от САЩ мита пред СТО, както и да въведе собствени мита, ако ходът Вашингтон наводни Европа със стомана и алуминий, които не са били продадени в САЩ.

Обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп от четвъртък, 1 март, да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий обезпокои инвеститорите, повдигайки опасения, че другите страни ще отвърнат със собствени санкции и създаде опасност от увеличаване на цените за американските потребители и компании, които използват стомана и алуминий.

Президентът заяви, че тази седмица ще обяви официално мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Не е ясно дали някои страни ще бъдат изключени от тарифите, които се очертава да бъдат тежък нов налог върху вноса. Тези мита ще оскъпят вносните стомана и алуминий за американските компании и граждани, които използват продукти, съдържащи тези метали - от коли и климатици до бирени кутийки.

Коментари: 0