ЕС предлага нови мерки за притежание на оръжие

Ще се въведе система за регистрация на пътуванията по въздух

ЕС предлага нови мерки за притежание на оръжие
4211 ~ 2 мин. четене

ЕК предлага нови и по-строги правила за продажба и притежание на огнестрелно оръжие от граждани. Предлага се и регистрация на пътуванията по въздух. За да влезе в сила, предложението за оръжията трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС и Европейския парламент, предаде БТА.

Предвижда се въвеждането на общоевропейски регистър за случаите, в които е отказано издаването на разрешително за придобиването на оръжие. ЕК предвижда еднакви методи за обезвреждането на огнестрелни оръжия (които най-често попадат у колекционери). Предлага се забрана за притежанието на полуавтоматично огнестрелно оръжие, дори то да е изведено от употреба.

Мерките обхващат ограничаването на възможностите за покупка на огнестрелно оръжие, боеприпаси и оръжейни части онлайн. Обмисля се въвеждането на еднакви методи за маркировка на произведените огнестрелни оръжия, за да бъде улеснено тяхното проследяване. Предлага се и уеднаквяването на методите за производство на сигнално въоръжение, за да бъде избегнато преработването му в оръжие за поразяване.

Правилата за колекциониране на оръжие ще бъдат затегнати, ще бъде повишен обменът на информация за оръжието в обращение. Еврокомисарят за вътрешния пазар и индустрията Елжбета Биенковска отбеляза, че промените в директивата ще обхванат "всички видове оръжие", попитана дали се предвиждат мерки и по отношение на хладното оръжие. Тя добави, че не се предвижда пререгистрация на вече издадените разрешения за носенето на оръжие от граждани в ЕС.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос коментира, че досега не се използва напълно възможността за обмен на информация в Шенгенската система. Той даде пример с терористите, ударили Париж в петък, за които е имало данни, но тези данни не са били използвани чрез Шенгенската система и това е довело до пропускането на атентаторите през различни държавни граници. Някои неща в Шенген трябва да бъдат променени и преразгледани, но ако се прилага изцяло, това законодателство е решението, а не проблемът, коментира Аврамопулос.

По неговите думи е много важно до края на годината да бъде прието законодателството за въвеждане на система за регистрация на пътуванията по въздух. В отговор на въпрос Аврамопулос поясни, че системата няма да събира данни за пътуващите с влакове в ЕС. Атентаторите от Париж не бяха имигранти, Европа трябва да подслони хората в нужда, коментира еврокомисарят по вътрешните работи.

Подкрепи Economic.bg