ЕС разкритикува решението за анулиране на изборите в Истанбул

Според Федeрика Могерини и Йоханес Хан решението е политизирано и противоречи на ключовата цел на декомкратичния избирателен процес

ЕС разкритикува решението за анулиране на изборите в Истанбул

Снимка: БТА

664 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция за отмяна на резултатите от изборите за кмет на Истанбул и провеждане на повторно гласуване. В съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че решението противоречи на самата идея за демократичен избирателен процес. 

Според европейските представители решението за отмяна на резултатите от изборите е политизирано и "противоречи на ключовата цел на декомкратичния избирателен процес, заключваща се в признаване на народната воля". 

В изявлението се твърди още, че тази стъпка "подкопава избирателния процес, привързаността към който турският народ показа с високата избирателна активност, както и нарушава задълженията на Турция като член на Съвета на Европа". 

Федерика Могерини и Йоханес Хан са категорични, че работата на турската избирателна комисия трябва да бъде независима и прозрачна, в съответствие с международните норми. Те изразиха надежда, че Турция ще позволи на международни наблюдатели да присъстват на повторното провеждане на изборите. 

Припомняме, че кметските избори в Истанбул на 31 март бяха спечелени с малка преднина от кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу, който встъпи в длъжност миналия месец. Управляващата партия оспори резултатите, а Висшата избирателна комисия взе решение за повторно провеждане на кметските избори в Истанбул на 23 юни. 
Коментари: 0