ЕС: Статутът на Йерусалим трябва да се реши с преговори между Израел и Палестина

Създава се Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) между държавите в Алианса

ЕС: Статутът на Йерусалим трябва да се реши с преговори между Израел и Палестина

Решението на американския президент Доналд Тръмп да пороизнесе Йеруслим за столица на Израел предизвика коментари по време на редовното заседание на външните министри от ЕС. Те потвърдиха своето общо разбиране, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен чрез преговори между Израел и Палестинската автономия.

В рамките на на редовното заседание на министрите на външните работи на страните членки на ЕС беше проведена среща с премиера и външен министър на Израел Бенямин Нетаняху. По време на разговорите бяха обменени мнения по актуалната ситуация и предизвикателствата пред бъдещето на Близкоизточния мирен процес.

Заявена бе и готовността на ЕС да продължи да подкрепя всички усилия, включително в рамките на Квартета, за създаване на условия за възобновяване на директните преговори между двете страни. Подчертана бе важността на поддържането на активен политически диалог между ЕС и Израел. Това стана ясно

Те решиха още да бъде създадено Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) между държавите в Алианса. Одобрен бе списък от 17 конкретни проекта, чието изпълнение ще има за цел засилване на  отбранителните способности на държавите-членки. България, която е една от 25-те участнички в инициативата, бе представена на заседанието от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.

Други теми на дискусията бяха актуалното развитие на обстановката в по-широкия регион на Близкия изток, включително в Сирия, Ливан, Ирак, Йемен и регионалната политика. Потвърдена бе подкрепата за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Ирак. Заявена бе готовността на ЕС да съдейства за постигането на национално помирение, да окаже подкрепа за създаването на условия за завръщане на вътрешно-разселените лица и мигрантите, както и за икономическото възстановяване на страната.

Българският представител отбеляза значението на предстоящото приемане на цялостна стратегия на ЕС за Ирак през януари следващата година. Заяви подкрепа за работата на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и политическия процес в Женева за намиране на решение на конфликта в Сирия.

Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на стабилността на Ливан и приветстваха постигнатото споразумение между управляващите партии за запазването на правителството на страната.

Съветът изрази дълбока загриженост от постоянно влошаващата се хуманитарна ситуация в Йемен в резултат на продължаващия военен конфликт. Обсъдени бяха възможностите  ЕС да съдейства за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до нуждаещите се.

Коментари: 0