Съдът на ЕС застави AstraZeneca да достави 50 млн. ваксини до септември

Белгийският съд е установил, че фармацевтичната компания не е изпълнила договорните си задължения към ЕС

Съдът на ЕС застави AstraZeneca да достави 50 млн. ваксини до септември

Снимка: Unsplash

1008 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Съдът на Европейския съюз реши, че фармацевтичната компания AstraZeneca не е спазила задълженията си по договор за доставката на определено количество ваксини към Европейския съюз. Съдът разпорежда на компанията спешно да достави 50 млн. дози до 27 септември, съобщават от Европейската комисия.

В случай на неспазване на тези срокове за доставка, AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза. Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че фирмата е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС.

Англо-шведската компания се ангажира с договор да направи "всичко възможно", за да достави на 27-членния блок 300 млн. дози до края на юни, но производствените проблеми принудиха производителя да преразгледа и да редуцира целта си до 100 млн. дози.

Намаляването на доставките забави ваксинацията в ЕС през първото тримесечие на годината, когато първоначално Блокът заложи на AstraZeneca да достави най-голям брой ваксини спрямо всички останали производители. Това доведе до ожесточен спор и до съдебни действия от страна на ЕС за получаване на поне 120 млн. дози до края на юни.

Съдът също така счита, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

Съгласно задължителния график фармацевтичната компания трябва да достави 15 млн. дози до 26 юли, 20 млн. дози до 23 август и още 15 млн. дози към 27 септември.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението с думите: "Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: Astra Zeneca не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание."

Мнението на Astra Zeneca

Според компанията решението на съда е в нейна полза, а Европейският съюз е загубил съдебното дело за доставка на предварително договорения брой ваксини срещу COVID-19, тъй като е отхвърлил искане на ЕС за повече доставки до края на юни, съобщава Reuters.

Съдът казва, че компанията трябва да достави само 80.2 млн. дози до края на 27 септември“, твърди Astra Zeneca.

Подкрепи Economic.bg