Китай обмисля да премахне всички ограничения за броя деца

Плановете, които се изготвят, ще включват и политики, които изрично да насърчават раждаемостта

Китай обмисля да премахне всички ограничения за броя деца

Снимка: БТА

2312 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайските власти обмислят премахване на всички ограничения за раждане до 2025 г., предава WSJ, позовавайки се на свои запознати с въпроса източници. Очаква се властите да започнат разхлабването на регулациите, като премахнат ограниченията в провинциите, където раждаемостта е най-ниска. Плановете, които се изготвят, ще включват политики, които изрично да насърчават раждането, се казва в съобщението.

Миналият месец Пекин облекчи предишния лимит за две деца, като позволи на всички двойки да и имат трето дете, докато се опитва да забави намаляващата раждаемост в страната. Икономисти и демографи обаче твърдят, че реформите са твърде закъснели и няма да могат да предотвратят евентуален спад на населението.

Изследователи от централната банка по-рано тази година призоваха да бъдат премахнати изцяло лимитите за раждане. Дебатът се засили, след като резултатите от последното национално преброяване в Китай показаха най-малък брой раждания от почти 60 години насам за 2020 г. и спад на населението в трудоспособна възраст в страната през последното десетилетие.

Подкрепи Economic.bg