ЕС започва борба срещу \"руската дезинформация\"

Eвропейските санкции срещу Русия остават до пълно изпълнение на минските споразумения

ЕС започва борба срещу \
188 ~ 1 мин. четене
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини трябва до срещата на върха на ЕС през юни да подготви план за противодействие на дезинформацията, разпространявана от Русия за ситуацията в Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

"Подчертахме необходимостта да се отправи предизвикателство към продължаващата руска кампания за дезинформиране на обществеността за конфликта в Украйна", добави той.

Освен това бе решено, че европейските санкции срещу Русия остават до пълно изпълнение на минските споразумения. Не се очаква обаче това да стане преди края на 2015 година, допълни Туск.

"Европейският съвет реши, че продължаването на ограничителните мерки срещу Руската федерация, приети на 31 юли 2014 г. и усилени на 8 септември 2014 година, трябва да бъде ясно свързано с пълното изпълнение на Минските договорености, което трябва да стане до 31 декември 2015 г. Нужните решения ще бъдат приети в близките месеци. Европейският съвет е готов, при нужда, да приеме по-нататъшни мерки", се казва в заключителен документ от срещата на евролидерите.

Съветът на ЕС ще обсъди през юни целесъобразността на удължаването на санкциите срещу Русия, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

Ако бъде установено нарушаване на споразуменията от Минск, то санкциите не само ще бъдат запазени, но и ще бъдат засилени, каза Оланд. Това предложение на Франция и Германия е било одобрено от участниците в срещата, отбеляза той.
Коментари: 0