Европейските лидери се разбраха за Енергийния съюз

Прозрачността, партньорството и спазването на европейското законодателство са ключови за новата инициатива

Европейските лидери се разбраха за Енергийния съюз
144 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

На провелата се среща на върха на ЕС, европейските лидери се обединиха около реализирането на идеята за създаване на Енергиен съюз, като се започне с разширяване на инфраструктурата.

Целта е формиране на ефективен вътрешен енергиен пазар, заяви председателят на Съвета Доналд Туск. По думите му ЕС възнамерява да се концентрира "на първо място върху строителството на недостигащите инфраструктурни връзки между страните за пренос на енергия в ЕС". Споразуменията трябва строго да отговарят на европейското законодателство, трябва да бъде осигурена прозрачността им, отбеляза Туск. 

Лидерите се съгласиха да се засили прозрачността на газовия пазар, за да не злоупотребяват доставчиците, да нямат възможност да нарушават законодателството на ЕС и да намаляват енергийната сигурност на съюза. Газовите договори трябва да са бизнес, а не политика, допълни председателят на ЕС.

Лидерите на държавите-членки на ЕС възложиха на външнополитическата служба на Европейския съюз да започне работа по изграждането на отношения на стратегическо партньорство с държавите-доставчици на енергоносители и транзитните държави. Това се казва в заключителното изявление от Срещата на Европейския съвет за Енергийния съюз, предаде ТАСС. 

„Форумът призова да се гарантира пълно съответствие с европейското законодателство на всички споразумения, свързани с покупката на газ от външни доставчици, като се повиши прозрачността на тези споразумения", се казва още в документа. 

В същото време на срещата на върха на ЕС бе подчертана "необходимостта да се гарантира търговската тайна на договорите за доставка на газ."

Коментари: 0