ЕЦБ е настояла за законодателната поправка за ERM-2

Управителят на БНБ определя нормативните промени като „формални“ и отдавна необходими

ЕЦБ е настояла за законодателната поправка за ERM-2

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Цветан Петров

Промените в Закона за БНБ, свързани с присъединяването на България към "чакалнята" на Еврозоната, са чисто формални и са изискани от Европейската централна банка (ЕЦБ), и няма да доведат до осезаеми за гражданите промени. Това обясни гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организиран от „Капитал“.

„Съответствието на българското законодателството с европейското е един от най-важните фактори за присъединяването към ЕРМ-2. Получихме известие от ЕЦБ, че откриват несъответствия между европейското законодателство и нашето. Това несъответствие не е ново за нас, знаем за него от години. Но чакахме да напреднем по другите показатели и тогава да решим законодателните разминавания. Сега дойде моментът да се реши асинхронът в законодателството“, обясни Радев.

По думите му най-вероятно до края на тази седмица ЕЦБ ще излезе с положително становище относно предложените изменения. След като те се приемат, курсът на лева спрямо еврото няма да започне да се променя чрез договорки от ЕЦБ, страните членки и Дания, тъй като България няма да го позволи. „Дори и да се поиска промяна в курса, това се приема с консенсус, а България има два гласа при обсъжданията“, заяви управителят на централната ни банка. По отношение защо промените са предложени от депутати на управляващата партия Радев припомни, че БНБ няма право на закона инициатива и затова ѝ се налага да действа чрез народни представители.

„Процедурата е от чисто формален характер и отстранява последната правна пречка за присъединяването на лева към валутния механизъм. Ние сме действително на финалната права към присъединяването към валутния ЕРМ 2. Това не означава по никакъв начин промяна в режима на валутния борд, промяна в курса на лева спрямо еврото, промяна на позицията ни, че няма да има промяна на курса до присъединяването на страната ни към валутния механизъм“, подчерта Димитър Радев. По думите му промяната е необходима, тъй като след влизането в ЕРМ 2 курсът на лева ще стане плаващ. Не се очакват обаче сериозни корекции в съотношението лев/евро. „Мисля, че България действително е много близо до сериозен пробив по пътя си към по-голяма европейска интеграция. С това си действие страната ни ще стане член на институции от Еврозоната – ЕРМ 2, Банковия съюз и др. С влизането ни в тези институции процесът по по-тясната ни интеграция става до голяма степен необратим“, обобщи Радев.

Коментари: 0